Stäng fönster Västervik kn, GLADHAMMARS KLOCKARBOL 1:1 GLADHAMMARS KYRKA

Beskrivning
Gladhammar kyrka ligger på en höjd i odlingslandskapet 100 m nordväst om den gamla kyrkan och begravningsplatsen och ungefär lika långt från dagens Europaväg 22. Från vägen utgör den stora kyrkan ett blickfång i landskapet. Mellan kyrka och begravningsplats finns en äldre skolbyggnad och lärarbostad, uppför4da omkring 1915. Skolan används nu som församlingshem. Nära kyrkan ligger också några egnahemshus av 1950-talskaraktär, varav ett uppfört som tjänstebostad för församlingens präst. Till kyrkomiljön hör också det gamla ålderdomshemmet söder om kyrkogården. I närheten av kyrkogården låg tidigare även fattigstuga och sockenmagasin.

Kyrkotomten kring Gladhammar kyrka är kvadratisk till sin form och mestadels gräsbesvuxen. Framför kyrkans huvudingång i söder finns en mindre grusplan samt gång av grus. Längs gången finns några belysningsstolpar, bänkar samt relativt nyplanterade träd av purpurapel. Kyrktomten omges av en häck av måbär samt stora träd av lind, lönn och kastanj. Flera av trädkransens träd har under senare år tagits ner. Ingång till kyrkotomten i söder genom ett grindparti av järn med stolpar och grind målade i svart med silvermålade detaljer.

KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården har brukats som sockenbornas begravningsplats sedan medeltiden. Dagens kyrkogård rymmer några ålderdomliga spår i form av äldre hällar som sannolikt legat i den gamla kyrkan. I övrigt avspeglar sig de många faser kyrkogården genomgått i de olika kvarterens karaktär. I stort är det ett resultat av 1900-talets brukande. Under en period var trävårdar ett dominerande inslag på kyrkogården. Idag finns endast två bevarade. Grusgravar har också varit ett betydande inslag på kyrkogården. Så är fallet fortfarande i det välbevarade kvarter E i söder. Trädkransen kring kyrkogården har ett miljöskapande värde som bör värnas i framtiden.

KULTURHISTORISK BEDÖMNING AV KYRKOGÅRDEN I DESS HELHET - På begravnings-platsen har människor begravts under mycket lång tid. En vandring över kyrkogården berättar om skiftande synsätt när det gäller begravningstraditioner, synen på döden och på sorgarbete i stort. Enstaka gravvårdarna och grupper av vårdar vittnar om skiftande ideal och många gånger om hantverksskicklighet. De rymmer information som handlar om person- och eller lokalhistoria i form av personnamn, ort-/gårdsnamn och titlar. På Gladhammars kyrkogård förekommer titlar som exempelvis Hemmansägaren, Trävaruhandlaren, Kyrkovaktmästaren, Brukstjänstemannen, Kronolänsman, Friherrinnan, Förmannen, F d Mjölnaren och Smidesmästaren vilka alla vittnar om kunskap, näringar och samhällsfunktioner som funnits i trakten. Ortnamn finns angivet på ett stort antal vårdar.

Gladhammar kyrkogård har medeltida rötter. Här låg den medeltida kyrkan som tillsammans med en klockstapel fanns kvar fram till 1800-talets slut. När kyrkan revs fortsatte man att använda kyrkogården som under 1900-talet utvidgats tre gånger. Kapellet från 1930-talet är inspirerat av den gamla kyrkans utseende.

Kyrkogården präglas av församlingens kontinuerliga användande av platsen. Idag är de äldsta spåren på kyrkogården de kalkstenshällar som sannolikt tidigare legat i kyrkans golv. Dessa har ett högt kulturhistoriskt värde och ska införas på inventarieförteckning och vårdas av församlingen. Kyrkogården har genomgått många faser vilket avspeglar sig i de olika kvarterens karaktär. Under en period var trävårdar ett dominerande inslag på kyrkogården. Idag finns endast två bevarade. Dessa bör vårdas av församlingen så att deras livslängd blir så lång som möjligt. Grusgravar har också varit ett betydande inslag på kyrkogården. Så är fallet fortfarande i det välbevarade kvarter E. Samtliga grusgravar bör även fortsättningsvis vara belagda med grus och stenramar ska bevaras. Trädkransar har traditionellt sätt hört samman med kyrkogårdar, så även i Gladhammar. Nuvarande trädkrans som omger kyrkogården i dess helhet och kvarter E har ett miljöskapande värde som bör värnas om i framtiden.

I många av de enstaka gravvårdarna finns kulturhistoriska värden att tillvarata, det kan handla om personhistoriskt eller lokalhistoriskt värde, om socialhistoriskt eller stilhistoriskt värde. På en kyrkogård är det naturligt att gravvårdar ändras och gravrätter återgår och får ny ägare. Det är dock viktigt att man i förvaltningen av begravningsplatsen är uppmärksam på att bevara de olika delarnas karaktär och gravvårdar från alla olika tider.

Sammanfattningsvis:
· Gladhammar kyrkogård har en platskontinuitet sedan medeltiden och därmed stora lokalhistoriska värden och kontinuitetsvärden.
· Ett kulturhistoriskt värde finns i kyrkogårdens struktur som sådan med de olika tidsskikten, som speglar olika skeden i kyrkogårdens utveckling.
· Kyrkogård och kapell tillsammans med fd skola, lärarbostad och åldersomshem samt den näraliggande kyrkan utgör en värdefull kulturmiljö med höga kulturhistoriska värden. Miljön ligger inom område som klassats som riksintresse för kulturmiljövården.

Beskrivning och kulturhistorisk bedömning utförda av Kalmar läns museum i samband med inventering 2004 på uppdrag av Linköpings stift.