Stäng fönster Östersund kn, BRUNFLO-ÄNGE 1:53 M.FL. BRUNFLO JÄRNVÄGSSTATION

Beskrivning
År 1882 var den statligt byggda tvärbanan mellan Storlien och Torpshammar färdig och Brunflo fick därmed järnvägsförbindelse med Trondheim i väster och Sundsvall i öster. Mellan åren 1907-37 pågick arbetet med Inlandsbanan från Sveg till Gällivare. På våren 1913 påbörjades arbetena söderut från Brunflo, och på hösten 1918 började man arbeta sig norrut från Sveg. År 1921 var dessa arbeten slutförda.
I och med Inlandsbanans anslutning till Brunflo byggdes ett nytt stationshus strax söder om det gamla. Det nya, nuvarande stationshuset stod färdigt 1916 och var ritat av dåvarande chefsarkitekten vid SJ Folke Zettervall med viss hjälp från arkitekt A- Ekengren. Den ursprungliga lockpanelen har sedermera bytts mot oljefärgsmålad locklistpanel, men balkong har byggts vid ena gaveln och köket har moderniserats. Under 1990-talet har interiören förändrats och anpassats till restaurangverksamhet.

KÄLLOR: Förklaring att Brunflo järnvägsstation inom fastigheten Brunflo-Änge 1:53, Brunflo sn, Östersunds kn övergått till byggnadsminne enligt lagen (SFS 1988:950) om kulturminnen (KML), utvidgning av byggnadsminnet samt upprättande av skyddsbestämmelser, 2003-11-03
Förslag till statligt byggnadsminne, Ställverket vid Brunflo station, Riksantikvarieämbetet, 2006-10-16