Stäng fönster Vadstena kn, HERRESTAD 16:1 HERRESTAD KYRKOGÅRD

Beskrivning
Herrestad är en medeltida socken och omnämns 1208. Den första kyrkan på platsen har sannolikt varit av trä. Den nuvarande kyrkan är uppförd av kalksten under tidigt 1100-tal med rektangulärt långhus samt absidförsett kor och har en välbevarad romansk karaktär. Takstolen, varav stora delar har bevarats, har genom dendrokronologi daterats till 1112 + 5 år. Det gör kyrkan till den äldsta kyrkan i landet som daterats med hjälp av naturvetenskaplig metod. Under andra hälften av 1100-talet tillkom tornet, medan sakristian är senmedeltida. Samtliga tak, även tornets, består av spåntäckta sadeltak. Huvudingången är via tornet i väster, men spår efter igenmurade medeltida portaler finns på syd- och nordväggen samt på korets södra sida. Fönsterbågarna, som är spetsbågiga och tillverkade av gjutjärn, tillkom vid en renovering 1881. Interiören karakteriseras framför allt av det romanska kyrkorummet, 1400-talets valv och kalkmåleri samt arkitekt Erik Lundbergs restaurering 1946.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en stenmur med delvis medeltida ursprung. Huvudingången är på den västra sidan och flankeras av grindstolpar av kalksten. Grindarna är svartmålade smidesgrindar. Även i norr finns en ingång i muren mot Klockaregården. I kyrkogårdens sydvästra hörn uppfördes 1961 ett bårhus efter ritningar av ingenjör Erik Persson vid Johannes Dahls arkitektkontor i Tranås. Det har ett enkelt utförande med putsade fasader och spåntäckt tak.