Stäng fönster Uppsala kn, ÅKERBY 11:1 ÅKERBY KYRKA

Beskrivning
Enligt traditionen är Åkerby kyrka byggd i början av 1300-talet under kyrkoherde Ingevaldus tid. Kyrkans ursprungliga stil motsäger inte en sådan datering. En teckning av Åkerby kyrka, utförd av Peringskiöld i slutet av 1600-talet, visar en kyrka med rektangulärt långhus, ett vapenhus i söder samt en hög takryttare. Idag ser den dock mer ut som en nyklassicistisk kyrka. Blinderingarna i östgaveln röjer dock att det är fråga om en mycket äldre byggnad. Det var vid stora ombyggnader först år 1801-03 och sedan på 1820-talet som kyrkan fick sitt nuvarande utseende.

Åkerby kyrkogård är liten och har inga sentida utvidgningar. Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur och delvis av en trädkrans av lövträd. Muren är tillkommen i samband med kyrkans ombyggnad i början av 1800-talet. I samband med dräneringsarbeten 1993 påträffades, väster om tornet, fundament till den medeltida bogårdsmuren vilka dokumenterades. Kyrkogårdsentrén i väster är försedd med höga, putsade, åttkantiga grindstolpar som kröns av kopparklädda huvar. Ovanpå de smidda grindarna sitter en tvärslå med en förgylld krona.

Kyrkogården har grusgångar. Gravkvarteren är grästäckta. Ett antal grusgravar med stenramar finns spridda främst på södra sidan om kyrkan. Nära kyrkogårdens nordöstra hörn finns några äldre gravvårdar från 1800-talet och tidiga 1900-talet bevarade. På kyrkans norra sida finns en öppen gräsyta utan gravar samt en gammal lönn innanför kyrkogårdsmuren. Söder om kyrktornet står två runstenar uppställda som tidigare varit inmurade i kyrkväggarna. De frilades 1949 och är försedda med en informationsskylt från Riksantikvarieämbetet.