Stäng fönster Höganäs kn, LERBERGET 49:706 LERBERGETS KYRKA

Beskrivning
Ingen kyrkogård/begravningsplats finns i anslutning till kyrkan. Kyrkotomtens fysiska utsträckning är inte klart markerad då den är integrerad med torget i väster och gångstråken runt kyrkan och intill omgivande byggnader. Gångstråken och torget är lagt med kvadratiska betongplattor och närmast byggnaderna ligger smågatsten. Partier av smågatsten finns också mellan församlingsgårdens södra och norra längor med olika mönsterläggning och inslag av betongsten. Söder om den äldsta församlingsdelen finns en liten uteplats, avskärmad från torget genom en tegelmur med betongavtäckning. Innanför muren står en rad prydnadsträd och västra sidan av uteplatsen markeras av kampanilen. Innergården mellan de södra och norra byggnadskomplexen är lagd med betongplattor och smågatsten längs fasaderna. Mot östra sidan finns ett grönmålat plank. På gården finns en grillplats med låga stockbänkar och längs planket och intill byggnaderna växer olika buskar såsom lagerhägg, benved samt hagtornsträd. Östra och norra sidorna av kyrkan omges av en rad prydnadsträd samt låga buskplanteringar som i nordöstra hörnet är terrasserad från de omgivande gångstråken.

Se beskrivning av Lerbergets kyrkomiljö under Miljöer

Lennart Uddling, Samarbetskyrka, Stiftshistoriska sällskapet i Lund, årsbok 2002.