Stäng fönster Mjölby kn, SKEPPSÅS 4:1 M.FL. SYA KYRKA

Beskrivning
Sya är en medeltida socken och 1382 omtalas "Syio skogh". En kyrka uppfördes troligen på 1200-talet. Den ersattes 1774 av den nuvarande kyrkan. Delar av den medeltida kyrkans murverk kan ingå i den norra muren. Kyrkan är uppförd i gråsten och har ett rektangulärt långhus med rakt avslutat kor i samma bredd. Sakristian ligger på norra sidan, med ingång från koret. Tornet i väster avslutas med en låg koppartäckt, klockformad huv med hög spira. Tornet och sakristian byggdes 1863. Huvudingången är genom tornet. Ytterligare en portal finns i söder. Kyrkans fasader är slätputsade och avfärgade i brutet vitt. Långhuset har en gustaviansk karaktär med sitt kraftiga och spåntäckta tak, medan tornhuven och spiran mer speglar sin tids arkitektur. Även invändigt har kyrkan en gustaviansk karaktär med bl a den kraftiga taklisten och det välvda brädtaket.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkan ligger på kyrkogårdens nordvästra del. Kyrkogården omges av gråstensmurar av olika karaktär, både halvmur och lägre stödmur. Huvudgrinden i söder är en dubbelgrind i järnsmide med konkavt svängt krön, tillverkad under andra delen av 1800-talet. En mindre smidesgrind med grindstolpar av trä leder in till den utbyggda delen av kyrkogården från öster. I en oregelbunden trädkrans växer bl a lönn. Intill den östra kyrkogårdsmuren bildar allén till Sya gård en del av trädkransen. Kyrkogården har en oregelbunden karaktär. Väster och söder om kyrkan är det öppna ytor med glest mellan gravvårdarna. Den västra delen har kvar sin linjegravskaraktär med små, enkla gravvårdar. Öster om kyrkan ger rygghäckarna en mer sluten karaktär och här finns drygt 20 st grusgravar omgärdade av tujahäckar. Varvet närmast kyrkogårdsmuren är obrutet, utom väster om kyrkan. Kvarter D, som lades ut på 1930-talet, har en sentida prägel och öppen karaktär. Bland enskilda gravvårdar märks en sköldformad gravvård, en konstrikt utförd smidesvård över en smed och en bautasten omgärdad av pollare med kedjor. På kyrkogården finns i övrigt en del högre stenar, men de flesta gravvårdarna är låga och breda.