Stäng fönster Gotland kn, SANDA KYRKOGÅRDEN 1:1 SANDA KYRKA

Beskrivning
Sanda kyrkogård har en oregelbunden form, den utvidgades åt söder 1909, då man lät riva prästgårdens ekonomibyggnader, dess storgård lades in i kyrkogårdens område.

Kyrkogården är omgiven av kallmurade kalkstensmurar, vars krön är bruksmurade (var tidigare täckt med tegel). De uppfördes till stor del omkring 1860, den södra sträckningen tillkom i huvudsak 1909. Muren mäter i söder 66 m, öster 61 m, norr 94 m och i väster 89 m. I den sydvästra muren finns en enkel järngrind med cementstolpar, liknade öppning finns mot prästgården på den sydöstra sträckningen, på den norra sträckningen samt i det nordvästra hörnet, den senare dock med tredubbla grindar. I det nordöstra hörnet finns en dubbel trägrind. Från de fyra övriga leder grusgångar fram till kyrkobyggnaden samt längs dess södra fasad. I anslutning till gångarna står fem lyktstolpar.
Utmed de södra, norra och västra murarna har träd planterats, vid grinden i sydost står två granar.

På kyrkogården fanns 1996 361 st. synliga gravar.
I anslutning till den norra muren uppfördes i slutet av 1700-talet ett sockenmagasin av trä, det nuvarande sockenmagasinet uppfördes 1836. På dess östra mur har två gamla gravhällar monterats.

Utanför den egentliga kyrkogården i nordost har en blinda bildsten placerats. Intill södra korväggen ligger div. stendetaljer. Två svärdslipningsstenar finns på kyrkogårdens södra del, lutade mot träd.

Övriga byggnader på kyrkogården
På kyrkogårdens norra del med ena långsidan i kyrkogårdsmuren står sockenmagasinet. Uppbyggt av kalksten med spritputsade fasader som avfärgats vita. Spåntäckt sadeltak, takstolar av bilade virken med en hanbjälke. Fönsterluckor och dörrar av stående bräder som utvändigt klätts med liggande panel, målade. Mellanbjälklag av trä. Magasinet inrymmer nu i bottenvåningen ett torrdass, ett el-centralrum, samt förrådsutrymmen. Till vinden kommer man via en trätrappa, vinden är förvaringsutrymme för redskap och inventarier. Magasinet står på en gjuten platta, i den V delen finns ett stengolv av kalkstensflis.