Stäng fönster Götene kn, SKÄLVUM 13:1 SKÄLVUMS KYRKA

SKÄLVUMS KYRKA - Kyrkan ligger i södra delen av den avlånga , i östra delen rundade, kyrkogården.
Kyrkan inramas på alla sidor av en kallmurad stenmur samt av en trädrad med lönn och lind. I västra kyrkogårdsmuren, som vetter till en grannträdgård, är en jordkällare vars gavel är infälld i muren. Utmed jordkällarens gavel står ett liljestensfragment.
Kyrkogårdens huvudingång i västra delen av sydmuren vetter mot en parkeringsplats utmed vägen. Ingången utgörs av en stiglucka. En stentrappa med fyra steg leder upp till stigluckan från parkeringsplatsen. Öster om stigluckan finns en murtrappa av sten. Från huvudingången leder en grusgång söder ut mot kyrkans västport.
Två ingångar i norra delen av östmuren leder till kyrkans ekonomibyggnad. Den nordligaste av dessa nytillverkade grindar är enkel och den sydligaste dubbel. Grindarna i smide består av spjälor, ett kors i varje grindhalva samt överstycke med voluter. Grindarna är placerade mellan fyrsidiga, upptill något konande, stenstolpar. Från den nordligaste av grindarna leder en grusgång mot väster.
De äldsta gravvårdarna finns i kyrkogårdens södra och västra del. De flesta består av resta stenar i varierande former, bland annat en triangulär samt en sten formad som en uppslagen bok. Några av gravvårdarna har stenram.
STIGLUCKA - Stigluckan är murad, putsad och grå med rundbågig, ojämn öppning. Stigluckan täcks av ett sadeltak med träspån. I bågen sitter en ny pargrind med spjälor, ett kors i varje grindhalva samt överstycke med voluter. Stigluckan är troligen från 1970-talet.
JORDKÄLLARE - Jordkällaren, troligen från 1800-talets senare del, har sadeltak med tvåkupigt tegel. I östgaveln är inmurat en spetsbågig och en rundbågig fönsteromfattning av sandsten.