Stäng fönster Stockholm kn, OLDMÄSTAREN 19 M.FL. NOCKEBY SERVICEHUS

Beskrivning
Nockebyhovs servicehus, en stor anläggning från tidigt 1950-tal, med 12 låga bostadshus för pensionärer och en panncentral. 11 av bostadshusen är tidiga exempel på loftgångshus, dessutom är hus 3 i Ordensgillet 1 ett radhus. Byggnaderna ligger utplacerade invid Tyska Bottens väg och Tältgatan. Bebyggelsen är till sin placering anpassad till den kuperade terrängen och de mjukt böjda gatorna. I områdets utkanter finns brantare slänter. Området karaktäriseras framförallt av att karaktären är öppen och naturlig, med större och mindre gräsytor, buskar, naturligt växande och planterade träd, skogsdungar, berg i dagen. Växtligheten utgörs ofta av friväxande tallar eller planterade exotiska barrträd. Nivåskillnader hanteras ofta med murar och trappor i granit. Mot gatorna finns ofta asfalterade infarter, tuktade häckar och/eller järnräcken. Asfalterade gångar slingrar sig genom området och till entréer. Vid trappor, gångvägar och ovan stödmurar ofta smidesräcken. Husens entréer är på de flesta av husen vända bort från gatorna, mot de skyddade gårdarna som ansluter till utsparade naturpartier. Uteplatser (ofta med ursprungliga sittmöbler) och gångar på tomterna är ofta lagda med betongplattor. I kvarteret Oldsmästaren finns en parkeringsplats.