Stäng fönster Uppsala kn, BLADÅKER 7:1 BLADÅKERS KYRKA

Beskrivning
Bladåkers kyrka antas ha föregåtts av en äldre träkyrka på samma plats. Den nuvarande kyrkan är byggd under slutet av medeltiden, omkring år 1500. Den är uppförd som en rektangulär salkyrka med skalmurar i gråsten som har inslag av tegel i gavelröstena. Sakristian i norr har ansetts vara äldre och tros ursprungligen ha hört till en äldre träkyrka. Vapenhuset i söder är byggt strax efter kyrkans uppförande, i början av 1500-talet. Kyrkan välvdes redan från början med tegelribbvalv. Sakristian har ett ursprungligt tunnvalv.
Bladåkers kyrkogård utvidgades söderut omkring 1860. Den omges av en kallmurad gråstensmur. Kring den gamla delen av kyrkogården i norr ligger en bogårdsmur på samma plats som den medeltida muren. Muren ska vara ombyggd på 1750-talet men delar av den ursprungliga muren kan finnas kvar, eftersom den bitvis har en murad kärna med bruk. Den medeltida stigluckan är bevarad i norra murlängan. Stigluckan är putsad och avfärgad i guldockra. Taket är täckt med modern trapetskorrugerad plåt. Gavelröstena är försedda med vita blinderingsnischer. Stigluckan har ett murat och putsat kryssribbvalv i portgången. Fram till omkring 1860 fanns i södra muren ytterligare en medeltida stiglucka, vilken då revs. Vidare finns en ingång i östra muren. Nära den ingången ligger kyrkans elcentral i ett källarliknande, lågt skjul i sluttningen utanför muren.

Kyrkogården är försedd med en trädkrans av lövträd. Gravkvarteren är grästäckta och gångarna är grustäckta. Endast en enda grusgrav finns kvar. Endast ett fåtal gravar från 1900-talets början och 1800-talet finns bevarade.

Klockstapeln står vid landsvägen en liten bit öster om kyrkogården. Den uppfördes år 1748 och har en välbevarad träkonstruktion. Bottenvåningen har en korsformig plan med inåtlutande, spånklädda väggar. Övriga väggar är klädda med faluröd panel. Tornkroppen avslutas upptill av en vitmålad taklist. På taket står en lanternin med faluröd panel, inramad av vita listverk, och försedd med svarta ljudluckor. Lanterninen täcks av en svängd, plåtklädd takhuv och avslutas uppåt av ett kors.

Öster om kyrkogården ligger ett bårhus med spritputsade, ockragula fasader. Huset har dubbeldörr med diagonalrutigt mönstrad panel. I gavelröstet finns en blinderingsnisch i form av ett vitputsat kors. Taket är ett brant sadeltak täckt med korrugerad, svartmålad plåt. Byggnadsår har ej kunnat beläggas.