Stäng fönster Vallentuna kn, ANGARNS KYRKA 1:1 ANGARNS KYRKA

Omgivningen
Angarns kyrka ligger i ett kuperat och variationsrikt landskap. Kyrkan och kyrkogården ligger på ett dominerande höjdläge i västra delen av kyrkbyn med utsikt över agrarlandskapet mot väster och norr. Ännu kan man föreställa sig läget för det som var Angarnsjöängen. Sjösänkningen ledde inte till det resultat man räknat med, ty marken förblev sank efter torrläggningen och området är idag ett tillhåll för fåglar, och utgör en av länets främsta fågellokaler. Söder om kyrkan passerar landsvägen och direkt öster om kyrkan ligger det gamla skolhuset som uppfördes 1870-71. Byggnaden används sedan 1977 som församlingshem. Bebyggelsen kring Angarns kyrka är huvudsakligen från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, men har förändrats under senare tid.

Anläggningen
Mot väster och söder avgränsas kyrkotomten av en stenmur, tillkommen 1771. Den södra ingången anlades 1855. Under 1920-talet tillkom en avgränsning mot öster och norr i form av ett enkelt horisontalt staket med entrégrindar mot öster. Direkt utanför de södra grindstolparna står äldre runstenar, som tidigare legat som trappsteg in till kyrkans vapenhus. 1895 planerades kyrkogården om, vilket innebar att grusgångar anlades och träd planterades. Än idag leder en grusgång från grindpartiet i söder och öster fram till kyrkoentrén. Under samma omgestaltning tillkom den södra ingångens två granitstolpar med smidda grindar. Mot söder och öster finns delar av trädkransen bevarad. Norr om kyrkan, utanför staketet finns två ekonomibyggnader, varav den ena är äldre och den andra relativt nyuppförd. Nordöst om ekonomibyggnaderna ligger minneslunden, anlagd under 1980-talet. Minneslunden avgränsas av en lägre barrhäck och markeras med en sten.

Klockstapeln står på en höjd, på andra sidan vägen, sydöst om kyrkan. Den uppfördes 1661 i en klockbockskonstruktion, ursprungligen öppen, men kläddes sannolikt med panel i samband med en reparation 1771, och fick därmed sitt nuvarande utseende. Tälttaket kröns av en spira.
Klockstapeln har två klockor, varav lillklockan troligen göts under 1300-talets förra hälft. Storklockan anskaffades kring 1700-talets mitt, men göts senast om 1818.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är uppförd av gråsten med rektangulär plan och ett rakt avslutat kor i öster. Omfattningar är dock till viss del murade i tegel.
I samband med en större renovering 1795-96 försågs långhuset med nya takstolar.
Sakristian och vapenhuset har dock kvar den medeltida takstolskonstruktionen.