Stäng fönster Hudiksvall kn, SVEDJEÅSEN 1:2 ENÅNGERS KYRKA

Beskrivning
På 1920-talet tillkom i sluttningen väster om kyrkan ett nytt gravkapell efter ritningar av J Dahl. Den lilla byggnaden vilar på en putsad cementgrund, är klädd med stående vitmålad träpanel och har skifferbelagt tak med valmade gavlar. Byggnadens nyklassicistiska arkitektur förstärks av spröjsade lunettfönster och den östra gavelns runda fönster. Interiört är väggarna och det trågvälvda taket försedda med pärlspontpanel. Träporten, som är belägen i väster, är uppbyggd av en dubbeldörr med speglar försedda med stjärnmotiv.

Nordost om kyrkan finns ett benhus med ålderdomlig karaktär. Benhuset kan vara samtida med den äldsta delen av kyrkogården, dvs. från 1800-talets första år. Byggnaden har en kvadratisk planform, rödfärgad lockpanel på fasaderna och ett brädtäckt tälttak. Utrymmet, som används till förvaring, har en stomme av stolpkonstruktion och jordgolv.

Den äldsta delen av kyrkogården tillkom 1803-04. Här finns en del äldre gravvårdar kvar i form av gjutjärnskors, det äldsta från 1857. En grav från 1850-talet inramas av ett nygotiskt järnstaket. Den äldre delen avgränsas mot den nya kyrkogården med en kallmur, i vilken finns en ingång med dekorativt utformade smidesgrindar, enligt inskription från 1803.
Kyrkogården har sedan i etapper utvidgats avsevärt, bland annat under 1880- och 1940-talen (muntlig uppgift). De nyare delarna av kyrkogården har grusgångar med omgivande alléer av parklind och är till större delen gräsbeväxta. Mot byvägen i söder avgränsas kyrkogården av ett smidesstaket från 1900-talet.