Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 4:11 JON-LARS

Beskrivning
En av byn Långheds största mangårdsbyggnader från 1850-talet, ovanlig genom sin planlösning. Ett flertal timrade ekonomibyggnader ingår i anläggningen. Gården är byggnadsminne sedan 1994.

Gården Jon-Lars ligger i byn Långheds södra del, i ett öppet landskap med svag kupering. Den egna jordbruksmarken ligger nordöst om gårdstunet ned mot Hässjaån. Gården fick sitt namn från den första dokumenterade ägaren, Lars Jonsson som var född år 1659. Jon-Lars ligger nära granngården Sjols, Långhed 1:1, och vid Laga Skiftes inspektionen 1893 låg en tät grupp med byggnader på platsen. Att den täta bebyggelsen var eldfängd hade man erfarenhet av på Jon-Lars eftersom det förutvarande bostadshuset och ett antal ekonomibyggnader, enligt anteckningarna bakpå ett foto, brann ned natten mellan 20 och 21 augusti år 1851. Under 1830-talet hade bröderna Anders och Olof Andersson tagit över gården. De lät bygga den nuvarande mangårdsbyggnaden efter branden. Bostadshuset byggdes för två separata hushåll med en nordlig och en sydlig lägenhet med spegelvända planlösningar i tre våningar. I den norra bodde Anders och hustrun Margta och i den södra Olof och Karin. Bryggstugan som utgjorde en nordlig flygel klarade branden, men den var i så dåligt skick att den revs 1909. Delar av virket återanvändes hos Skogs, Långhed 18:3, i deras ladugård och även en trappa återfinns där. Dörrarna som sitter på vindsvåningen hos Jon-Lars sägs också komma från bryggstugan. Efter att bryggstugan hade rivits så byggdes en bakugn i bostadshusets källarvåning. Där låg även sommarbostad och matkällare. Gårdens fäbod ligger i Mossbo.

Mangårdsbyggnaden (1) fick en unik planlösning eftersom den byggdes för två hushåll. Byggnaden inrymmer två spegelvända lägenheter i tre våningar med varsin ingång via brokvisten. Vardagsstuga och två kammare låg vid gavlarna medan mittsalen var en gemensam festsal. Familjerna hade varsin trappa till övervåningen till den övre farstun som avdelades med ett lågt räcke. Halva byggnaden är idag moderniserade, medan den andra halvan har en komplett 1800-tals interiör med väggmålningar, tapeter, snickerier och öppna spisar.