Stäng fönster Strömstad kn, NÄSINGE PRÄSTGÅRD 1:7 NÄSINGE KYRKA

Beskrivning
NÄSINGE KYRKA ligger på en mindre höjd, omgiven av en kyrkterrass som i norr och väster ansluter till terrängen, medan terrängen i öster och söder är lägre än kyrkterrassen. Närmast kyrkan grusade gångar med anslutning till grindarna, i övrigt är ytan gräsbevuxen, samt lövträd invid muren och tallar grupper på gräsytorna. Terrassen är omgiven av en tuktad stenmur som i söder också blir stödmur. Denna mur ansluter sedan till kyrkogårdsmuren i öster. Ingångar i alla väderstreck, i norr, väster och söder med smidesgrindar mellan grindstolpar. I öster leder en trappa ner till kyrkogården.

KYRKOGÅRDEN består av två delar. DEN ÄLDRE DELEN ligger rakt öster om kyrkan, och är omgiven av en likadan mur som kyrkoterrassen. Den har ingångar dels uppifrån kyrkoterrassen, och dels i öster mot landsvägen, med likadana grindar och grindstolpar som vid kyrkoterrassen. Dessutom en öppning i muren mot söder, som leder till kyrkogårdens yngre del. Grusade gångar i rutnätssystem med gräsbevuxna kvarter, samt uppvuxna lövträd innanför muren samt på ömse sidor om mittgången. Flera äldre gravvårdar från 1800-talets slut och 1900-talets början, halvhöga och några höga, samt några järnkors, skapar karaktär. DEN YNGRE DELEN ligger söder om den äldre, och därmed sydöst om kyrkan. Den har en kraftig stenmur mot vägen i öster, med ingång genom järngrindar mellan putsade klassicistiskt utformade grindstolpar. Åt söder ett enkelt staket. Grusade gångar i rutnätssystem och gräsbevuxna kvarter. Lövträd längs muren.

Den äldre delen har medeltida ursprung, och den yngre från 1940-talet, ritad av Knut Nordenskjöld.

På den yngre delen ligger ett f d bårhus från 1951, med murade väggar, spritputsade, och tak under rött tegel. Intill detta en enklare ekonomibyggnad, av yngre datum. Väster om kyrkan, utanför muren, ligger ett f d kyrkstall som nu fungerar som ekonomibyggnad. Röd locklistpanel, rött tegel. Byggnaden av äldre datum.

Ytterligare en BEGRAVNINGSPLATS ligger ca trehundra meter väster om kyrkan, omgärdad av en hög tuktad granhäck. Ingången mellan stenstolpar öppnas med dubbel järngrind mellan huggna granitstolpar. Från vägen leder en lönnallé upp till begravningsplatsen. Grusade gångar i enkelt rutnät och glest med gravar i de gräsbevuxna kvarteren. Troligen anlagd under 1800-talets senare del.