Stäng fönster Mjölby kn, NORMLÖSA 7:1 NORMLÖSA KYRKA

Beskrivning
Normlösa är en medeltida socken. En kyrka i kalksten uppfördes under äldre medeltid, troligen 1100- talet eller tidigt 1200-tal. Till kyrkan hörde ett torn i väster, som byggdes på under 1600-talet. 1766-67 uppfördes den nuvarande kyrkan med bibehållande av det äldre tornet och delar av södra fasaden. Troligen är även vapenhuset kvar från den äldre kyrkan. Den nya kyrkan byggdes i tidig gustaviansk stil som salkyrka med långhus och rakslutet kor i samma bredd. Tornet är slätputsat, men fasaderna i övrigt är spritputsade med slätputsade omfattningar och avfärgade i brutet vitt. Samtliga tak, inklusive den klockformade huven från 1784, är spåntäckta. Fönstren är smala och stickbågiga med grönmålade träbågar. Huvudingång är genom vapenhuset i söder. Det finns även en kordörr i söder. Interiören präglas av det panelklädda tunnvalvet och den ålderdomliga inredningen. Senmedeltida kalkmålningar är framtagna vid orgelläktaren och i tornets bottenvåning, som är inredd som sakristia.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omges av en kallmurad halvmur, d v s yttermantel av sten med motfyllning på kyrkogårdssidan. Huvudingången från söder utgörs av en enkel grind i smidesjärn. I öster finns en av Östergötlands få bevarade stigluckor. Den är medeltida, murad och putsad och har en hög port av tjärat trä. I norr finns en kopia av stigluckan från 1944 med en grind. I kyrkogårdens sydöstra hörn står en medeltida tiondebod. Den är byggd i gråsten, putsad och avfärgad i brutet vitt. I det västra gavelröstet finns en blindering i form av ett kors med runda ändplattor och delvis synligt tegel. Under korset finns en liten öppning. Det branta sadeltaket är täckt med taktegel. I den djupa rundbågiga portalen sitter en medeltida dörr med dekorativt järnsmide. Den lär ha suttit i den medeltida kyrkans korportal. Invändigt finns en murklack en dryg meter upp på delar av väggarna och ett enkelt bjälklag skapar ett vindsutrymme. Tiondeboden används idag som förråd. I den höga trädkransen ingår bl a lindar och lönnar. Tillsammans med de höga lövträden i parken öster om kyrkogården ger de miljön en lummig karaktär. Genom tiondeboden och stigluckorna får kyrkogården en ålderdomlig prägel. Bland enskilda gravvårdar kan nämnas ett stort antal bevarade kalkstensvårdar från 1800-talet, flera av dem från en tidig del av århundradet. De flesta av dessa är liggande hällar, som finns i utkanterna av den norra halvan av kyrkogården. Tre stycken står också strax utanför vapenhuset. Kyrkogården innehåller också ett stort antal stenramsgravar med krattat grus. Ett par större familjegravar finns. Generellt gäller att de äldre gravvårdarna är placerade längs med kyrkogårdens kanter och de yngre placerade närmare kyrkogårdens mittparti.