Stäng fönster Arboga kn, KUNGSGÅRDEN 4

Beskrivning
Här låg tidigare den Öblomska gården som var typisk för Arbogas gårdar med överskjutande loft, kringbyggda svalgångar och innergårdar med byggnader runt om. Enligt sägnen lär Lasse Maja en gång gömt en skatt på denna gård. Lasse Maja fick senare sin gravplats på kyrkogården på andra sidan gatan.
Dagens byggnad, bankpalatset Örnen (kallas för Sparbanken) är en tidstypisk skapelse från förra sekelskiftet då bankerna spelade en avgörande roll i den expansiva industriella utveckling som då pågick. Byggnaden uppfördes i hansestil med trappgavlar, tinnar och torn. Arkitekt var Teodor Dahl från Köping som var en lokal storhet vid den här tiden. Byggmästare var Axel Lindström som här fick sitt genombrott som storbyggmästare. Han byggde senare bl.a. Allehandahuset och "De hundra jungfruarnas hus" i Örebro. På 1950-talet hade trappgavlarna börjat vittra och togs bort.
Byggnaden måste både ha imponerat och förskräckt arbogaborna i den lilla låga trästaden när man här reste en stor, rikt utsirad stenbyggnad om 4 våningar. Byggnaden dominerar än idag omgivningen men upplevs numera som ett vackert tidsdokument. Lägg märke till att det verkar som att arkitekten har anpassat och trappat ner byggnaden mot den magasinsbyggnad från 1700-talet som den ansluter mot. Denna smärre "kulturkrock" åskådliggör Arboga stadskärnas bebyggelse i ett nötskal - en stad som levt med i tiden men där bebyggelse från tidigare epoker också fått finnas kvar.