Stäng fönster Gotland kn, STENKYRKA KYRKOGÅRDEN 1:1 STENKYRKA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är långsträckt och ojämnt rektangulär. Den har utvidgat ett flertal gånger, bl.a. mot söder under 1800-talet och mot väster på 1950-talet. På den gamla kyrkogården växer ett antal äldre, högväxande lövträd (lönnar). På den nya kyrkogården växer rönn, tall, oxel och buskar.

Kyrkogården omges av en kalkstensmur (muren kring den gamla kyrkogården är kallmurad, muren kring den nya är bruksmurad), den södra sträckningen utgörs av en terrassmur med dike utanför. Murens höjd varierar kraftigt mellan ca 150 cm i norr och ca 50 cm i väster och söder. Muren som omger den nya kyrkogården består av jämnt huggna block.

Östra och norra sträckningarna har vardera två öppningar, båda med stiglucka och varsin öppning med enkla järngrindar. Från tre av öppningarna i kyrkogårdsmuren löper grusade gångar fram till kyrkan, från den fjärde öppningen (den nordvästra) leder en grusgång fram till öppningen mellan de båda kyrkogårdarna.

Belysningsstolparna står merendels längs med gångarna, totalt 15 st.
Minneslunden är anlagd på den nya kyrkogårdens västra del. Lunden markeras med en terrassmur i två etager med planteringar, i den översta står en järnskulptur i form av ett träd. Muren bildar en halvcirkel.
Norr om kyrkan har man vid grävningar funnit hällkistor och andra äldre gravanläggningar. Området är tomt på gravvårdar.

Stigluckor
I kyrkogårdsmuren finns två medeltida stigluckor, en större i öster och en mindre i norr. Båda är uppmurade av kalksten, har faltak på tät bördning på åsar lika kyrkans galleritak, och fasader putsade med kvastad kalkbruk, avfärgade. Den större stigluckan har en svartmålad järngrind, den mindre en tjärad och panelklädd träport.

Övriga byggnader
Det gamla sockenmagasinet sedermera ombyggt till bårhus står på den nya kyrkogården, i dess sydöstra hörn. Byggnaden är uppförd i skiftesverksteknik (bulhus). Fasaderna är delvis klädda med liggande panel, norra fasaden dekoreras med ett träkors. Dörr på norr och östra fasaden. Används nu som materialbod.
Ett enkelt träskjul har sin placering på gamla kyrkogårdens sydvästra hörn.

Till detta kan tilläggas att kyrkstallet/likvagnsboden är en rektangulär byggnad på cementgrund med rödmålad liggande panel, belägen strax sydost om kyrkogården på andra sidan vägen. Här förvaras sommarmöbler, kulturhistoriska föremål m.m. Byggnaden inrymmer även två utedass.