Stäng fönster Rättvik kn, RÄTTVIKS PROSTGÅRD 1:2 RÄTTVIKS KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka. På kyrkogården finns också ett vintergravkor samt en timrad bod som tidigare fungerade som ben bod och numera fungerar som redskapsbod.

Kyrkogården omger kyrkan på alla sidor, med störst utbredning mot söder och öster. Från att på medeltiden ha varit en liten kvadratisk tomt har de senaste 300 årens utvidgningar resulterat i att den omfattar nästan hela södra Kyrkudden. Som yttre avgränsning tjänar i norr och väster en kallmurad bogårdsmur från 1800-talet. Delar av en äldre mur finns kvar inne på området. Huvudingången är en traditionell stiglucka i norr, vitrappad med plåttäckt tak.

På strandbrinken väster om kyrkan finns ett vintergravkor, byggt 1867 för avlidna som på grund av tjäle inte kunde jordfästas.

Platån där kyrkogården anlagts har blivit kraftigt utplanad och är till större delen gräsbevuxen. Äldst är området rakt söder om kyrkan, utvecklat på 1600- och 1700-talen. Kvarteren här får särprägel genom att många av gravarna markerats med enkla kors av järn eller trä.

Norra kyrkogården anlades 1922-24, efter handlingar av arkitekt Lars Israel Wahlman, som även ritade en vitrappad entrébyggnad i nordost. Området skuggas av höga tujor. I de inre kvarteren finns allmänna varvet, med enkelt utformade gravar, i de yttre är mer påkostade familjegravar med grusbäddar. Längst västerut finns en ceremoniplats för begravningsgudstjänster, i praktiken ur bruk.

Östra kyrkogården som invigdes 1945, senare utvidgad mot sydost, är gräsbevuxen och har gravkvarter indelade med tujahäckar.