Stäng fönster Arboga kn, GAMBRINUS 6

Beskrivning
Trots att fastigheten ligger utmed Arbogaån har den ingen ågårdskaraktär. Fastigheten ligger också utanför den medeltida stadskärnan. Huvuddelen av fastigheten har sedan 1600-talet bestått av en mycket stor tomt men fastighetsgränserna har förändrats genom åren.
Uppgifterna i de ägarlängder som finns bevarade anger att fastigheten vid mitten av 1700-talet användes som kålgård och trädgård (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1972-1973).
Den äldsta byggnaden som ligger utmed ån torde därför vara av senare datum. Halva byggnaden består av en timmerkonstruktion och den andra delen av tegel. På denna fastighet låg Gambrinus bryggeri som lades ner här 1897. I byggnadsnämndens arkiv finns en uppgift om nybyggnad av magasinsbyggnad 1875 på denna fastighet. Byggnaden som på 1900-talet rymt ett snickeri byggdes om till bostadshus efter 1976 samtidigt som de 2 övriga byggnaderna på fastigheten uppfördes. Samtliga byggnader har fått ett modernt utseende i gammal stil. Det nybyggda huset mot gatan har givits ett fasaduttryck som väl smälter in med omgivande äldre bebyggelse.
Kvarteret Gambrinus tillhör de fåtal kvarter i stadskärnan som försetts med utformnings- och skyddsbestämmelser. Dock mycket knapphändiga sådana och ibland dessutom med intet förpliktigande skrivningar som "bör om möjligt sparas".Bebyggelsen på denna fastighet är så pass förändrad att den kan betraktas som nyuppförd. Bebyggelsen är därmed för ung för att kunna värderas