Stäng fönster Arboga kn, KLINGSMEDEN 2

Beskrivning
Bebyggelsen på fastigheten Klingsmeden 2 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som är utmärkande för Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret.
Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer. Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Delar av dessa kan vara ombyggda till boningshus.

Fastigheten Klingsmeden 2 har varit handelsgård sedan 1687 då Olof i Hörnet blev ägare efter presidenten och landshövdingen Knut Kurk. Huvudbyggnadens ålder är okänd liksom flertalet handels- och hantverksgårdar i Arboga men den finns inritad på 1857 års stadskarta. Byggnaden är fortfarande bestruken med linoljefärg mot gatan och falurödfärg mot gården vilket ju var gängse så länge som hyvlat virke och linoljefärg var exklusivt och kostsamt. Vid slutet av 1800-talet har större fönster tagits upp på övervåningen och vid ett senare tillfälle också större skyltfönster på bottenvåningen liksom en ny entré i hörnet. Taket är belagt med falsad plåt av senare datum men byggnaden har haft plåttak åtminstone sedan slutet av 1800-talet enligt äldre fotografier.
I anslutning till huvudbyggnaden utmed Smedjegatan ligger en byggnad som tidigare innehållit bodar och magasin men som ombyggts till bostäder på 1930-talet. Byggnaden har en mycket vacker och välbearbetad port som tidigare suttit på den Motanders gård i Nora. Den helt slutna gat- och kullerstensbelagda gården omges också av en mindre liggtimmerstuga samt 2 stycken byggnader i lättbetong.