Stäng fönster Stockholm kn, FÄNKÅLEN 1 M.FL.

Beskrivning
Lamellhusområde från 1940-talet, med ett antal butiker, placerat på en höjd i Hökarängen. Byggnaderna ligger på ömse sidor om Russinvägen. På nordöstra sidan av vägen ligger byggnaderna parallellt med vägen, i nordväst-sydostlig riktning. På sydvästra sidan ligger en rad med byggnader parallellt med vägen, som sedan är vinkelrätt sammankopplade med byggnader i nordost-sydvästlig riktning. Längst i sydost finns även byggnader placerade i vinkel på nordöstra sidan av russinvägen och byggnader placerade parallellt på sydvästra sidan av vägen. Mellan byggnaderna bildas gårdar med berg i dagen, gräs, buskar, sparade träd, lekplatser, trästaket och parkeringsplatser. På något ställe finns en terrassering med stödmurar av huggen granit. Längst i nordväst finns en butikslänga intill en säckgata. Framför butikslängan finns en asfalterad gångväg, svarta järnräcken och en buskrabatt med en i sommartid övervuxen skulptur av granit, föreställande två flickor och en pokje, av William Marklund. Butikslokalerna nyttjades vid inventeringstillfället av en tapetserarverkstad och en städagentur. Längst i sydost finns en jourbutik i souterrängvåningen i ett av bostadshusen. Inom anläggningen finns ett antal grovsophus med sadeltak täckta med betongpannor och fasader putsade i olika fält. Mot nordost är det ett sluttande skogsområde. Mot sydväst är det en mindre skogsslänt ned mot ett annat bebyggelseområde. Mot nordväst och sydost vidtar andra bostadsområden.