Stäng fönster Götene kn, HUSABY 13:1 HUSABY KYRKA

Beskrivning
HUSABY KYRKA är öst - västligt placerad på den rektangulära kyrkogården. Kyrkogården inramas mot norr och söder av en kallmurad stenmur av utvalda stenar samt i norr även bitvis av en häck. Mot pastorsexpeditionen i öster och mot prästgården i väster inhägnas kyrkogården genom en järnkedja mellan stenkoner. Norra delen av inhägnaden mot öster består av en häck.
Huvudingången mot vägen i norr utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor samt över - och understycken med voluter och ett kors. Mot norr står i respektive grindhalva "18" respektive "95". Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar, krönta av flata lockhällar med stenklot. Från grinden leder en grusgång mot kyrkans kor. En gång av blästrade kalkstensplattor leder mot sydväst och kyrkans västport. En ingång från pastorsexpeditionen i öster utgörs av en bred öppning i häcken och till prästgården i väster leder en öppning mellan två stenkoner. Från den senare går en grusgång mot kyrkans västport. I den södra kyrkogårdsmuren finns en murtrappa. Från denna går en grusgång mot kyrkans sydport.
En grusgång leder runt kyrkan. Framför västporten ligger även kalkstensplattor. Kyrkogården indelas i kvarter genom grusgångar och i sydöstra delen genom häckar. Öster om koret finns en halvcirkelformad tujahäck. Många av kyrkogårdens gravvårdar stammar från 1800-talets slut och vissa omges av stenram. Flera förromanska och romanska gravvårdar från Husaby förvaras på Statens Historiska Museum i Stockholm. Framför kyrkans västport står två Eskilstunakistor, rekonstruktioner av olika fragment. Den norra kistan har ca 30 cm höga sidohällar, gavlar samt lock med stavkorsrelief. Gavel - och sidohällarna pryds av reliefer. Gavelhällarna kröns av skulpterade och reliefprydda stenkors, det västra ringkors. Den södra kistan utgörs av en stavkorshäll samt av skulpterade gavlar, krönta av ringkors.
Sydväst om tornet står en gravsten över "EN ÄRLIG MAN FREDRIK OLOF GYLLENSPETZ" (1718 - 1789) samt ett dubbelt stenkors. 1985 år anlades en urn- och minneslund öster och nordöst om absiden.