Stäng fönster Eskilstuna kn, KJULA KYRKA 1:1 KJULA KYRKA

Beskrivning
Kjula kyrka omges av en kyrkogård som inramas av en kallmurad bogårdsmur av natursten. Innanför muren växer en trädkrans. På kyrkogården markerar enstaka träd från en äldre trädkrans läget för kyrkogårdsmurens tidigare sträckning i norr och väster.

Till kyrkogården leder fyra ingångar i bogårdsmuren. Vid den tidigare huvudingången från söder täcks de murade/gjutna och vitmålade grindstolparna av kopparklädda tälttak. Grindarna är utförda av svartmålat järn, liksom vid ingångarna från sydväst och söder. I norr har muren en bred öppning utan grindar.

Kyrkogårdens gravkvarter är gräsbevuxna och avgränsas av grusgångar. På kyrkogården växer ett relativt stort antal träd av olika arter. Gravvårdarna är i huvudsak anordnade i nordsydlig riktning. Minneslunden är placerad i kyrkogårdens nordvästra hörn.

Vid kyrkogårdens sydöstra hörn ansluter kyrkogårdsmuren till ett gravkapell med vitputsade murar och tälttak, vilket är täckt med enkupigt tegel. Kapellet fick sin nuvarande form vid en ombyggnad 1938. Före ombyggnaden fungerade kapellet som materialbod. Möjligen är kapellet identisk med den benkammare som uppfördes år 1659. Byggnaden är utritad på den laga skifteskartan från 1858.

Topografiska arkivet, Sörmlands museum.
Sörmländska kyrkor 104.