Stäng fönster Eskilstuna kn, DAHLIAN 4 SANKT PAULI KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten avgränsas av bil- och cykelvägar i öster, söder och väster. I norr angränsar området mot en villaträdgård. Kyrkotomten är gräsbevuxen med mindre planteringar och enstaka träd, främst björk och tall. Längs med kyrkobyggnadens fasader ligger gatsten i tre rader.

Asfalterade gångar leder från parkeringen söder om kyrkobyggnaden till cykelvägen Sundbystigen väster om kyrkan samt till entrén i suterrängplan i söder. Vid suterrängplan är anordnat en stenlagd uteplats som avgränsas av ett rödmålat staket i öster samt av planteringar, träd och ett mindre, rödmålat förråd i söder. En gjuten betongtrappa leder från ingången vid suterrängplanet till förgården framför kyrkans huvudentré i väster.

Förgården, som är en uteplats med tak, utgör en pendang till kyrkorummet och inramas av en betonggjuten stödmur i norr och söder. I söder är ett svartmålat järnstaket placerat på muren. På murens insida är planteringar anordnade i nord- och sydväst. Förgården är belagd med kvadratiska betongplattor med ingjuten sjösten. I mittgången mot huvudentrén är plattorna rakt lagda, medan de är lagda på diagonalen på sidorna. Förgården har en likadan takkonstruktion som kyrkorummet (se nedan). Vid förgården är dock limträbalkarna gulmålade och innertakspanelen är trären.

Klockstapeln av trä är uppställd löst på plintar av betong omedelbart sydväst om kyrkan. Klockstapeln består av tre tvärställda bockar med diagonalsträvor på vardera gaveln. Stapeln är försedd med ett skiffertäckt sadeltak. Klockstapeln bär två klockor. Diagonala strävor är tappade in i syllstockarna. Samtliga knutpunkter är förankrade med bultar eller spik. Markbeläggningen under klockstapeln är utförd med smågatsten. Beläggningen begränsas av en sexsidig, betonggjuten stödmur med synliga avtryck efter formbrädorna.

Illerstad, L. 1993. Nya svenska kyrkor II.
Dag Forssblad, Besiktningstillfället i augusti 2007