Stäng fönster Mjölby kn, JÄRSTAD 9:1 JÄRSTAD KYRKOGÅRD

Beskrivning
Järstad är en medeltida socken. Kyrkan är Östergötlands enda medeltida landsbygdskyrka som är uppförd av tegel. Den har en mycket komplicerad medeltida byggnadshistoria och dess ursprungliga planform är inte helt klarlagd. Den uppfördes sannolikt under 1200-talet med rektangulärt långhus och smalare kor. Senare under medeltiden tillbyggdes ett vapenhus i söder och en sakristia i norr. Såväl långhus som kor var troligen valvslagna från början. På 1740-talet ersatte den nuvarande takryttaren en omkullblåst klockstapel. Kyrkans fasader är spritputsade med slätputsade dekorativa detaljer, som t ex en rundbågefris på södra sidan och blinderingar på västra gaveln. Samtliga takfall är belagda med spån. Huvudingången är via vapenhuset i söder. Interiören har en senmedeltida prägel med valv och framtagna kalkmålningar.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en halvmur, d v s en yttermantel av sten med motfyllning på kyrkogårdssidan. Kyrkogårdsgrinden i öster har kvadratiska murade och putsade grindstolpar med grindar i smidesjärn, daterade ANNO 1798.

Kyrkogården är liten med en ålderdomlig prägel skapad främst av det stora antalet bevarade äldre gravvårdar i det stora grus-häck kvarteret söder om kyrkan. Kyrkogården väster om kyrkan präglas huvudsakligen fortfarande av linjegravar och yngre gravar med klart lägre status. I kvarteret norr om kyrkan finns två högre statusgravar, men denna del av kyrkogården tycks aldrig ha tagits i fullt bruk