Stäng fönster Skövde kn, HORN 44:1 HORNS KYRKA

Beskrivning
HORNS KYRKA ligger öst - västligt placerad på norra delen av den rektangulära kyrkogården. Kyrkogårdens huvudgång i väster vetter mot prästgårdsarrendatorns uppfartsväg. Ingången utgörs av en upptill ornerad dubbel gallergrind av järnsmide. De kraftiga fyrsidiga stenstolparna kröns av lockhällar och stenklot. Från grinden leder en grusgång till västra kyrkporten. Runt kyrkan leder också en grusgång. Gamla kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur av kalkstenar. Innanför muren växer lönnar samt några askar. Via en grusgång från långhusets sydport kan man nå den del av kyrkogården i söder, som tillfogades på 1940-talet. Ingången utgörs av en öppning i södra delen av stenmuren. Denna grusgång fortsätter söder ut till ännu en ingång med järngrind. Denna vetter mot prästgårdens uppfartsväg söder om nya kyrkogården. Nya kyrkogården, vilken inramas av en häck, har rikligt med planterade träd och buskar. Närmast landsvägen, i sydöst, ligger en ny minneslund med planterade enar. Till denna kan man komma direkt via en järngrind från en parkeringsficka utmed landsvägen i öster. På gamla kyrkogården ligger gravstenar av olika ålder glest placerade på gräsmattan i huvudsakligen nord - sydlig riktning. Nordöst om kyrkan finns en gravvård inhägnad av ett mycket rikt dekorerat järnstaket av gallermodell, sannolikt från 1800-talets senare del.