Stäng fönster Nynäshamn kn, SORUNDA KYRKA 1:1 M.FL. SORUNDA KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av kyrka med begravningsplats, vars äldsta delar kringgärdas av en bogårdsmur, bitvis 160 cm hög och 110-120 cm bred. Under 1600-talet var den vitlimmad och försedd med spånklädd avtäckning. Längs muren växer lönnar. Andra stora lövträd är t ex alm.
Tre stigluckor från 1600-talets senare del återstår: Prästgårdsporten (i nordost) 1684, Fållnäsporten (i sydväst) 1671 och Fitunaporten (i nordväst) 1674. Ristomtaporten i söder revs 1806. Stigluckorna är uppförda i tegel och slätputsade i vitt och gult. De har portvalv med enkla kryssvalv och rundbågiga öppningar med markerade anfangs- och slutstenar. Den nordöstra stigluckan har enkupigt tegeltak, de två övriga spån.
Kyrkogården utvidgades under 1900-talets början åt söder och öster. Den nya kyrkogården invigdes 1922. En mur kring den östra delen tillkom 1931-34.
På kyrkogården finns bl. a. två gravvårdar i gjutjärn i gotiskt stil, över Carl Henric Anckarsvärd (d1865) och friherre Carl Göran Bonde (d 1840). Här finns även Moa Martinssons grav.

Sorunda kyrka, Sveriges kyrkor vol 146. Bennet, Wadström, Wilcke-Lindqvist. Stockholm 1972.