Stäng fönster Gotland kn, VALL KYRKOGÅRDEN 1:1 VALL KYRKA

Beskrivning
Vall kyrkogård är idag oregelbundet rektangulär. Den har utvidgats i etapper både under 1800-talet (1871 och 1889) samt under 1900-talet. Den senare utvidgningen gjordes åt söder och förstorade kyrkogården med en tredjedel. 1996 flyttades terrassmuren mellan gamla och nya kyrkogården något mot söder. Den gamla kyrkogården omges på tre sidor (söder, öster och delvis i väster) av höga träd, även den nya delen omramas av träd och buskar.

Kyrkogården domineras av gräsytor, grusgravarna är få men viktiga för kyrkogårdens karaktär. Den största variationen av vårdar återfinns söder om kyrkan. Mot muren i nordost står några äldre gravstenar.

Under 1700-talet omgavs kyrkogården av träplank, de befintliga murarna byggdes huvudsakligen på 1800-talet. Idag omges den gamla delen av kyrkogården med stenmurar: putsad stenmur med täckhällar i norr och väster, i öster låg terrassmur och låg hagtornshäck, i söder nylagd terrassmur. Den nya delen omges av trästaket. Huvudingången i norr har järngrindar, öster om den finns en öppen genomgång i muren och i väster mot prästgården finns en öppning försedd med trägrind. I söder finns en stentrappa mellan den gamla och nya kyrkogården (den senare ligger lägre).

Mellan huvudingången i nordväst löper en grusbelagd gång söderut, längs med de västra och södra fasaderna. Stenlagda gångar ansluter från prästgårdsingången och mot den nya kyrkogården.

På den gamla kyrkogården finns lönnar och kastanjer och lindar i söder. Den nya kyrkogården har parkliknade karaktär med lindar, hassel, pil, gullregn och syren.

På den nya delen av kyrkogården är en minneslund anlagd.
Belysningsstolpar med glaskupor är utplacerade på hela kyrkgården, dessutom finns fasadbelysning i form av spotlights.

På kyrkogården fanns vid inventeringen 1996 ca 150 st. synliga gravar.

Övriga byggnader på kyrkogården
Inga övriga byggnader finns på kyrkogården, men nordost om densamma står det f.d sockenmagasinet som numera används som pannrum, förråd, m.m. Byggnaden är uppförd av trä under korrugerat plåttak (s.k. pannplåt).