Stäng fönster Töreboda kn, HALNA 9:1 HALNA KYRKA

Beskrivning
HALNA - Halna kyrka är nord - sydligt orienterad i östra delen av en stor, rektangulär kyrkogård. Kyrkogården inramas på alla sidor av en fogad inhägnad av kalkstenskvadrar med avtäckning av kalksten. Murarna är tillkomna under 1950-1960-talet. Mot väster växer en rad kastanjer. I östra kyrkogårdsmuren, mitt för kyrkans östportal, ligger ett bårhus med ingång från öster.
En ingång till kyrkogården vetter mot grannhuset i söder och utgörs av en enkel smidesgrind med kopplade cirklar överst och med stenstolpar. Smidesgrinden mot parkeringsplatsen i öster är liknande och placerad mellan murade kalkstensstolpar. En grind som leder ut till ekonomibyggnaden i väster utgörs av en dubbel smidesgrind mellan murade kalkstensstolpar. Från denna grind går en grusgång kantad av formklippta tujor. En grusgång leder runt kyrkan, en annan från norra portalen till norra kyrkogårdsmuren. Grusgångar finns utmed murarna bland annat.
Öster om kyrkan finns ett fåtal gravar. Mitt för östporten är dock en stor vård med flera gravstenar, som har järnkedja mellan stenkoner. Bland vårdarna i söder och öster finns flera som inramas av stenram, järnkedja eller järnstaket. I nordväst står bland annat tre nyare järnkors. Utmed västra kyrkogårdsmuren växer flera tuktade tujor och utmed nordmuren björkar. I kyrkogårdens norra del finns även björkar och lönnar utmed grusgångarna. Kyrkogårdens norra och nordöstra del indelas i kvarter genom måbärshäckar.