Stäng fönster Götene kn, KÄLLBY 12:1 KÄLLBY KYRKA

Beskrivning
KÄLLBY KYRKA är öst - västligt placerad på äldsta delen av kyrkogården. I kyrkogårdens nordöstra hörn ligger ett sockenmagasin, troligen från 1700-talet. En kyrkogård i söder tillfogades 1984. Denna når något längre väster ut än den äldre kyrkogården och smalnar av mot öster. På såväl den nya som den gamla kyrkogården växer träd, bland annat björkar.
Äldsta kyrkogårdens huvudingång vetter mot parkeringsplatsen i väster och utgörs av en dubbel smidesgrind. Grinden, vars överstycke pryds av voluter, är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar. Innanför muren omges grinden på båda sidor av en tujabuske. En gång med kalkstensplattor leder från grinden till kyrkans västport. Mot Brobyvägen i norr vetter en annan grind, med samma utformning som den västra. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med lockhäll och stenklot. Från denna grind leder en grusgång till kyrkans nordportal. Slutligen finns omedelbart söder om sockenmagasinet en enkel smidesgrind mot öster.
Gamla kyrkogården inramas i väster, norr och söder av en kallmurad stenmur samt av en trädrad. I söder, mot nya kyrkogården, består inhägnaden av en häck, här och var med öppningar. Runt kyrkan leder en grusgång. Ytterligare en grusgång leder söderut från kyrkans igensatta sydportal och in på nya kyrkogården. I övrigt indelas kyrkogården genom rader med plattor med gravstensrader i huvudsak i nord - sydlig riktning. Utmed östra muren är uppställt flera ålderdomliga gravstenar, bland annat stenkors från 1600-talet. Utmed sydmuren står ytterligare två stenkors samt en upptill trepassformad sten. Norr om koret finns ett stenkors med otydliga reliefer.
Nya kyrkogårdens huvudingång är placerad närmast den så kallade "kyrkskolan" och vetter mot norr. Den dubbla smidesgrinden har på varje grindhalva ett smitt kors. Grinden är upphängd mellan fyrsidiga stenstolpar, som på nordsidan bär inskriptionerna "19" respektive "84". Vissa delar av nya kyrkogården är inte tagna i bruk. Låga häckar indelar gravarna i kvarter. I söder ligger en minneslund, inramad av en häck. I lunden ingår en damm och en sten med inskription i form av bibelord. En annan smidesgrind mellan fyrsidiga stenstolpar vetter mot öster . Även denna pryds av kors. Kyrkogården inramas på alla sidor av häckar.
SOCKENMAGASIN - Sockenmagasinet, troligen 1700-tal, har murad och putsad bottenvåning samt timrad, rödmålad övervåning. Mellan våningarna sitter en svartmålad trälist på fasaden. I gavelröstena finns i såväl norr som söder en svartmålad trälucka. Magasinets port, i form av en svart pardörr, är vänd mot norr. Sadeltaket är täckt av enkupigt lertegel. Utmed byggnadens västra och södra fasad är uppställt ett 20-tal äldre gravstenar, bland annat fyra gravhällar, sex liljestensfragment och en stavkorshäll.