Stäng fönster Lidköping kn, RACKEBY 10:1 RACKEBY KYRKA

Beskrivning
RACKEBY KYRKA - Kyrkan ligger öst - västligt placerad i nordvästra delen av den närmast ovala kyrkogården. Norr om kyrkan ligger ett magasin. Kyrkogården inramas på alla sidor av en stenmur och en trädrad. Ingången vetter mot vägen i väster och utgörs av en dubbel grind av järnsmide. De vertikala spjälorna avslutas upptill med en droppform. Grinden är placerad mellan två kraftiga stolpar av kalkstenar, täckta av ett utskjutande stentak med stenklot. Innanför grinden leder två rader kalkstenar till kyrkoporten. En grusgång leder runt kyrkan och forsätter österut på båda sidor. En annan gång leder förbi magasinet och utmed kyrkogårdens östra mur.
Kyrkogården sluttar svagt mot öster. Den branta sydsluttningen är uppdelad i två terrasser. I östra delen leder en äldre, sprucken kalkstenstrappa med järnräcke ner mot söder. I det sydöstra hörnet finns även en liten, enkel smidesgrind med stenstolpar mot öster. Gravvårdarna finns huvudsakligen öster och söder om kyrkan, placerade i nord - sydlig riktning. Kvartersindelning saknas på den gräsbevuxna kyrkogården, förutom i sydligaste delen, där långa häckar är planterade i raka enhetliga rader med gravstenar. Närmast söder om kyrkan är Edvard Nonnens stora resta gravsten, inramad av ett stort och konstfullt järnstaket. Öster om Nonnens grav finns en gravsten under en mycket stor ek. Utmed den västra muren, nordväst om kyrkan, är några fragment av gravhällar samt ett tjugotal stenkors, de flesta 1600 och 1700-talet. Tre ringkors är resta liksom en större sten med runor. En rad skråkantade stenar placerade i halvcirkel stammar möjligen från en äldre absid. Innanför halvcirkeln finns finns bland annat två dopfuntsfundament. Öster om sakristian är ytterligare en rest sten från 1600 - 1700-talet.
MAGASIN - Magasinet, troligen 1600-tal, är uppfört i två våningar och täcks av ett tälttak. Byggnaden är spritputsad och gråmålad.