Stäng fönster Skellefteå kn, BURTRÄSKS-GAMMELBYN 68:1 BURTRÄSK KYRKA

Beskrivning
Den äldsta bevarade och mest värdefulla delen av kyrkogården, från 1820, ligger närmast kyrkan i söder, öster och norr. Delar av den äldsta kyrkplatsen från 1600-talet ingår i områdets sydvästra del. En del äldre gravar ligger även under kyrkans grund, eftersom den nuvarande kyrkan blev större än de tidigare. Nyare utvidgningar av kyrkogården, från 1940-talet och framåt, finns öster om gravkapellet och längst i norr. Kyrkogården är mestadels plan, och har planterade björkar, rönnar och lindar. Gångarna är grusade, liksom marken närmast kyrkan. Plattgångar finns även i söder och vid det nyaste området i nordost. Närmast öster om kyrkan finns ett område med stort inslag av grusgravar, med eller utan steninramning, samt någon med smidesstaket eller kätting. Här finns många högresta gravstenar. Kyrkoherden Abraham Häggströms liggande gravhäll från 1780, söder om kyrkan, är en av kyrkogårdens äldsta. I de nyare delarna är gravstenarna lägre och resta i gräsmatta. I det nyaste området, från 1969, förekommer rygghäckar.
Gravkapellet, som sedan 2007 kallas Sankta Cecilias kapell efter musikernas skydds-helgon, är beläget ca 40 m öster om kyrkan. Det uppfördes 1918 i klassicistisk stil efter ritningar av lokala inspektorn J.A Lundström, men är tillbyggt i öster 1975. Grav-kapellet anpassades vid sitt uppförande efter den befintliga 1820-talskyrkan och minner därför om kyrkplatsens kontinuitet. Ekonomibyggnaden nordost om kyrkan uppfördes 1968.