Stäng fönster Lekeberg kn, KRÄCKLINGE 10:2 KRÄCKLINGE KYRKA

Kräcklinge kyrka är placerad i norra delen av den rektangulära kyrkogården.
Kyrkogården omgärdas, dock ej på den norra sidan, av en kallmurad mur som också har funktion av stödmur åt den utfyllda kyrkogården. I muren är en runsten placerad sedan början av 1900-talet då den flyttades dit från Wäsby gårds ägor. Ytterligare avgränsning utgör också en planterad häck. Kyrkogårdens huvudentré är placerad mitt för kyrkans västportal. Från entrén leder en grusad gång upp till en grusad plan framför kyrkans portal. Kyrkogården är till största del bevuxen med gräs och gångsystemet är mycket sparsamt. Gräsytorna på den södra delen av kyrkogården uppdelas av klippta häckar. Gravarna är i huvudsak placerade i nord-sydliga rader på hela kyrkogården.

Söder om kyrkan är klockstapeln placerad. Timret i klockstapeln har dendrokronologiskt daterats till 1647-48. Klockstapeln är av den i Närke vanliga öppna typen med en överbyggnad klädd med spån som avslutas med en spira och ett förgyllt kulkors. I klockstapeln finns en senmedeltida klocka från omkring 1480.

Väster om kyrkan i direkt anslutning till kyrkogårdens ingång ligger det Lagerhielmska gravkoret uppfört 1805 efter en donation av generalmajor Pehr Lagerhielm på Skoftesta säteri. Det är en kvadratisk byggnad med ingång från söder. Fasaderna är spritputsade med slätputsade listverk och avfärgad ljust gul. Sockeln samt trappan till portalen är utförda i natursten. Över portalen på sydsidan sitter en naturstensplatta med inskription och över den en fronton med ett rundfönster. De övriga fasaderna har rektangulära fönster där varje båge försetts med mittpost samt två tvärposter. Taket är ett tälttak med målad plåt krönt av ett förgyllt kors. Under takfoten finns en kraftig taklist.

Inventeringstillfället
Esbjörnson 2000