Stäng fönster Arboga kn, HELGE KORS 7 M.FL.

Beskrivning
Större delen av kvarteret Helge Kors är helt sanerat från äldre bebyggelse. I den nya stadsplan som upprättades för området 1971 står bl.a.: Nybebyggelsen, som givetvis skall miljöanpassas, skall prövas av byggnadsnämnden i varje särskilt fall. Stadsplanen har utformats med hänsyn till detta förfaringssätt. Det innebär således att byggnadsnämnden skall dels kunna ingripa restriktivt vid byggnadsutformningen utöver vad som normalt sker, dels å andra sidan ha befogenhet att medgiva avvikelser från föreskrifter om byggande i tomtgräns, fönsterrätt, brandmursskyldighet osv. i den omfattning som prövas lämpligt. Resultatet blev bl.a. radhusbebyggelsen på fastigheten Helge Kors 7-14,17 som väl speglar den tidens syn på förnyelse i kulturmiljöer.
Byggnaderna har en rustik utformning och är målade i någon falurödfärgsliknande plastfärg med svarta knutar, vindskivor och fönsterfoder. Olyckligtvis har parkeringsytor och förråd med platta tak hamnat i tomtgräns utmed Västerlånggatan, en av stadens genuinaste trästadsgator. Gestaltningen borde därför ses över då denna miljö är ytterst värdefull ur allmän synpunkt och för turism.
I samband med exploateringen av fastigheten påträffades en mindre gråstenskällare med tunnvalv och en större gråstenskällare med tunnvalv innehållande 3 rum. Huruvida dessa var medeltida är oklart. Bägge raserades efter uppmätning.
1750 stängdes den medeltida gatugränd som löpte genom Helge Kors 7-14,17 av assessorn Carl von Christiersson vilken hade intressen i intilliggande fastigheter. En gränd som ingick i den medeltida "rutnätsplanen". Denna gränd återskapades i form av en gångväg i samband med exploateringen 1972.
Byggnaderna på fastigheten är för unga för att värderas