Stäng fönster Gotland kn, NÄS KYRKOGÅRDEN 1:1 NÄS KYRKA

Beskrivning
Näs kyrkogård har utvidgats flera gånger sedan 1800-talets första hälft. En betydan-de utvidgning gjordes åt väster under 1800-tales sista decennium, muren som begränsade den gamla kyrkogården var belägen endast 10 m från tornet. 1950 inkorporerades en stor del av området norr om kyrkan, det s.k. ”Norderänge”. Kyrkogården har en rektangulär form, de södra och norra murarna är vardera 113 m långa, den östra muren 76 m och den västra 77 m.
Kyrkogården är omgiven av kallmurade murar av kalk- och sandsten, de är ca 1 meter höga, den östra muren lades delvis om 1992. Två pargrindar av järn finns i den östra sträckningen, en enkel grind med samma utformning finns i den norra. I den södra sträckningen finns en enkel öppning utan grind samt en öppning som anpassats för rullstolsburna genom att den belagts med betongplattor.

Gångsystem finns på de östra och södra delarna av kyrkogården. De är belagda med grus med undantag av den för rörelsehindrade anpassade gångvägen från kyrkogårdens södra ingång och runt kyrkan till tornportalen på norra sidan som i sin helhet är belagd med betongplattor. Längs med den södra gången står lyktstolpar.

Längs med södra och västra mursträckningarna står även rader med träd, från den södra av de båda östra ingångarna löper en allé, och den nordöstra delen av kyrkogården har som nämnts karaktären av ett änge med fritt växande träd.
På kyrkogården fanns vid inventeringen 1996 227 st. synliga gravar. Söder om kyrkan utgör de stora familjegravarna ett markant inslag, där man finner titlar som riksdagsman, disponent, folkskollärare, hemmansägare m.fl. Minneslunden är anlagd direkt norr om tornet i änget, i mitten ett ankare som omges av 12 stenar, en från varje namngiven gård i socknen.

På den nordöstra delen av kyrkogården uppfördes 1960 ett bårhus som numera används till förråd, och ett toalettutrymme har inretts i dess östra del. Norr om kyrkan står en materialbod av trä samt ett stegskjul.

På kyrkogårdens nordöstra del finns en eltransformator.

Övriga byggnader på kyrkogården
På kyrkogården finns ett bårhus uppfört av lättbetong, fasaderna är spritputsade och avfärgade vita. Byggnaden täcks av ett tjärat faltak. Byggandens västra del används som förrådsutrymme och den i den östra är en toalett inrymd. Pardörrar i väster i en rundbågig öppning, den östra delen nås genom en öppning i den norra fasaden.

Norr om kyrkan står dels en materialbod av trä under pulpettak, fasader med locklistpanel, och dels ett stegskjul av trä med plåttak.