Stäng fönster Strömstad kn, TJÄRNÖ KYRKA 3:1 TJÄRNÖ KYRKA

Beskrivning
TJÄRNÖ KYRKA ligger i norra ändan av kyrkogårdens äldre del, med kyrkogårdsmuren bara några meter från kyrkväggen. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Innanför muren står tuktade almar, lindar och oxelträd. Ingångar finns i söder och sydöst, genom svarta smidesgrindar. I söder mellan kraftiga murade grindstolpar, i sydöst i en öppning i muren. Grusade gångar i enkelt rutnätssystem, med en huvudaxel från sydgrinden upp till kyrkans sydport, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger tätt, och många utav dem har ram. På kyrkogården finns några gravvårdar från 1800-talet, bla tre smideskors. Denna den äldre delen av kyrkogården består dels av det allra äldsta partiet närmast kyrkan, med rötter i medeltiden, och en utvidgning i början av 1900-talet. Gränsen mellan de två delarna syns i en skarv i kyrkogårdsmuren, ungefär mitt på.

EN YNGRE DEL ligger väster om den äldre, invigd på 1950-talet, efter en planering av Axel Forssén. Även denna del är omgärdad av en stenmur, torvtäckt, innanför vilken växer oxelträd. Infart i söder genom en trägrind mellan kraftiga murade grindstolpar. Förbindelse med gamla kyrkogården via en två öppningar i muren och en stentrappa i åtta steg. Breda gräskvarter mellan grusade gångar med låga likformiga stenar. Några familjegravar helt inramade med häckar utmed murarna.

Ett BÅRHUS ligger norr om kyrkan, i norra kyrkogårdsmuren. Vitputsade väggar och tegeltäckt sadeltak, kopparklädd dörr. Från 1940-talet. I nya kyrkogårdens norra del, dvs nästan rakt väster om kyrkan, ligger en EKONOMIBYGGNAD. Modern, med vit locklistpanel, tak under rött tegel.