Stäng fönster Tanum kn, SVENNEBY 3:4 M.FL. SVENNEBY GAMLA KYRKA

Beskrivning
SVENNEBY GAMLA KYRKA ligger vid foten av en brant bergknalle, på dess sydsida, omgiven av sin svagt sydsluttande kyrkogård. Kyrkogården är närmast halvrund, något långsmal i öst-västlig riktning och har den branta bergssidan som avgränsning längs hela norrsidan. Den är på övriga sidor är omgärdad av en torvtäckt kallmur. Kyrkogårdens markyta når på insidan upp till murkrönet, och hela kyrkogården bildar en terrass, halvannan meter ovanför landsvägen som löper förbi på syd- och västsidan. Utmed muren växer äldre almar.
INGÅNG i söder genom en stiglucka, spritputsad och vitkalkad under brutet tegeltak. Stigluckan har en rundbågigt avslutad öppning, dubbel grind i svart järnsmide. Den byggdes 1944 efter äldre förebilder. En stentrappa med kraftiga stenklot leder upp till kyrkan. Denna är omgiven av en grusgång med förgreningar. Gravarna ligger i gräskvarter och här finns en större andel äldre gravar, från 1800-talets slut och tidiga 1900-talet. Flera höga och halvhöga vårdar, många ramar och några järnkors och järnstaket. Bland de äldre vårdarna finns ett påtagligt inslag av svart sten.
En mindre UTVIDGNING ligger i väster, invigd 1937, något lägre än övriga kyrkogården, och med enkla täta rader av låga resta stenar mot rygghäckar. Ingång från äldre delen genom en stentrappa med kraftiga stenklot på ömse sidor. Även denna utvidgning är omgiven av en mur, av tuktade stenblock av typisk 1920-30-talskaraktär, och med en ingång längst i väster, nedanför berget, med svarta smidesgrindar.
Strax öster om kyrkogården ligger ett enkelt brunt redskapsskjul och en förhållandevis nybyggd ekonomibyggnad, rödmålad.
Mest anmärkningsvärd är KLOCKSTAPELN som är belägen på bergkrönet ovanför kyrkan. Starkt skrånande väggar i underdelen och ovanför klockan ett valmat tak, allt klätt med rödfärgad träpanel.