Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 65:1 GÖTEBORGS DOMKYRKA

Beskrivning
Gustavi domkyrka är församlingskyrka i domkyrkoförsamlingen och domkyrka i Göteborgs stift. Anläggningen ligger i centrala Göteborg innanför vallgraven och består av kyrka, park med staket och domkyrkobrunn. Kyrkoparken avgränsas av Västra Hamngatan, Kungsgatan, Kyrkogatan samt Korsgatan. De kringliggande kvarterens byggnader är huvudsakligen uppförda efter stadsbranden 1802. Runt domkyrkan ligger flera av Göteborgs mest intensiva affärsgator varav Kungsgatan och Korsgatan är gågator. De flesta av butikerna är inrymda i äldre två till trevåningar höga bostadshus.

Domkyrkoparken innehåller gräsytor, planterad med träd och buskar. Grusgångar korsar parken som kringgärdas av ett gjutjärnsstaket. En byst av domprost Peter Wieselgren (1910) finns i parken.

Domkyrkobrunnen är uppförd år 1816 och är placerad vid staketet mot Västra Hamngatan. Den är utförd i huggen kalk- och sandsten i nyklassicistisk stil. Brunnsbyggnaden är byggnadsminnesförklarad.

Den nuvarande kyrkan är den fjärde i ordningen på platsen och invigdes år 1815. Byggnaden är ritad av stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg och utförd i en välproportionerad klassicistisk stil. Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning vilket ger den en sned placering i kvarteret. Kyrkan består av ett långhus med en rund absid, torn i väster samt två korsarmar. Kyrkans exteriör domineras av fasader av gult flensburgstegel med detaljer i sandsten. Huvudingången markeras av en tempelgavel och fyra sandstenskolonner i kolossalordning. Entréerna vid korsarmarna är också utformade som tempelgavlar, men saknar däremot kolonner.

Mittemot domkyrkan på Kyrkogatan 28 ligger "Gustavigården" som används som församlingshus med pastorsexpedition.