Stäng fönster Götene kn, KESTAD 29:1 KESTADS KYRKA

Beskrivning
KESTADS KYRKA ligger öst - västligt placerad på den närmast ovala kyrkogården. Huvudingången vetter mot parkeringsplatsen i väster och består av en nyare, dubbel smidesgrind med svängt överstycke. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar. Från grinden leder en grusgång mot kyrkans västportal. I söder finns en smidd enkelgrind mellan fyrsidiga stenstolpar. Grinden vetter mot en uppfartsväg mot granngården och kröns av en rad smidda kors. En tredje ingång, placerad utmed en uppfartsväg norr om kyrkan, är en mycket smal, ålderdomlig smidesgrind mellan kraftiga stenstolpar med konande lockhällar och stenklot. Från syd - och nordgrinden leder grusgångar mot kyrkan. Även utmed kyrkans nordfasad samt utmed murarna finns grusgångar. Kyrkogården inramas av en låg mur med bearbetade stenar samt av en trädrad. I västra kyrkogårdsmuren finns en trappa av tre kalkstenar. Infälld i den östra kyrkogårdsmuren är en äldre ekonomibyggnad.
De fåtaliga gravvårdarna ligger huvudsakligen placerade i nord - sydlig riktning samt utmed murarna. På kyrkogården finns ett fåtal resta stenar från 1800-talets slut samt några vårdar med stenram. Utmed sydvästra kyrkogårdsmuren står två stenkors. Utmed den östra muren finns ytterligare några 1700-talsgravar, bland annat två stenkors med reliefinskriptioner.
EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen uppförd 1915, är murad av rött tegel. Den har sadeltak med tvåkupigt tegel samt mot väster två svartmålade bräddörrar.