Stäng fönster Stockholm kn, AUGUSTIBRÖDERNA 3 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: Första inventeringsdagen 1999 09 23

Radhusområde på en höjd sydväst om Bredängs centrum

Tretton längor om tre till elva enheter om 1 våning med suterräng eller 1våning med inredd vind och suterräng. Längorna är placerade i nordost-sydväslig och nordväst-sydostlig riktning med anpassning till terrängen. Husen har täppa både på framsidan och baksidan. Framsidan har markbeläggning av betongplattor från gatan fram till entréerna. Området klyvs itu av återvändsgatan Tankebyggarbacken som går i nordost-sydvästlig riktning. Från Tankebyggarbacken leder mindre entrégator fram till husen. Området begränsas i nord till nordväst av tunnelbanespåren, i sydväst av (den nedlagda) Björksätraskolan och en idrottsplats, i sydost till ost av Järnbärarvägen och skivhusområdet Kv Järnbärarorden. Inom området finns tre anläggningar för garagering med vardera två garagelängor samt en anläggning med tre mindre längor. Området nås per bil genom Tankebyggarbacken söderifrån. I norr finns en trappa som ansluter till en gångväg med kort avstånd till centrum.

· Våningar: 1 vån + suterräng, 1 vån + inredd vind + suterräng
· Tak: Pulpettak, varierande täckning: plåt, papp mm. Neddragen takfot, inklädd med liggande fjällpanel eller plåt, färgsatt i mörkbrunt till mörkblått.
· Fasad: Spritputs, umbrafärgad, gavlar i avvikande nyans. Gavelrösten i stående spåntpanel eller trapetskorrugerad plåt, fasad på vindsvåningen av stående och liggande panel.
· Sockel: Putsad, dova kulörer såsom gråblå, brunbeige och mossgrönt.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster. Många ursprungliga i trä, andra plåtinklädda och ytterligare andra utbytta till aluminiumfönster.
· Balkong: Ett fåtal hus har utskjutande balkonger av trä.
· Entré: Dörrar av teak med sidoljus, ett fåtal utbytta. Över entréerna sitter skärmtak med plåttäckning.
· Stomme: Lättbetongblock.
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett.
· Förändringar: Den ursprungliga takpappen har på många ställen bytts ut till korrugerad plåt eller ny papp i nya mönster. Något hus har kompletterats med en takkupa och/eller balkong, någon trädgård med ett förrådshus eller ett lusthus. Många hus har utbytta fönster.

Garagelängorna har pulpettak med täckning av trapetskorrugerad plåt. Fasaderna på baksidor och gavelskivor är täckta med stående brun panel, på framsidorna med gul plåt. Vipportar av trä inklädda i brun trapetskorrugerad plåt.

KOMMENTAR
Byggnaderna och området har gestaltats med en arkitektonisk medvetenhet. Byggnaderna ger ett enhetligt intryck med sina umbrafärgade fasader och sina mörka trä- och plåtarbeten. Områdets placering på en kulle med byggnader anpassade till terrängen, skapar variation.