Stäng fönster Skara kn, SKÄRV 21:1 SKÄRVS KYRKA

Beskrivning
SKÄRVS KYRKA - Kyrkan är placerad i västra delen av den närmast rektangulära kyrkogården. Kyrkogården ligger på en ås och sluttar ner mot Bysjöns strand i söder. Kyrkogården är anpassad till sydsluttningen genom tre terrasser, anlagda 1923. Vid stranden finns en nyanlagd minneslund med blommor och stenram. I väster är en äldre terrass. Kyrkogården inhägnas på alla sidor av en jämn, kallmurad stenmur. Mot norr är en äldre trädrad och mot väster en rad med unga rönnar. Ingången från parkeringsplatsen i väster består av en dubbel smidesgrind, placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med konande lockhällar och stenklot. Grinden är rikt utsirad och i södra grindhalvan är ett stort kors. Från grinden leder en bred gång av kalkstenar, via två stentrappor med avsats mellan, till kyrkans västport. Varje trappa består av fem steg och har dubbla, nyare handledare av järn.
En grusgång leder runt kyrkan och ytterligare en följer stenmurarna runt kyrkogården. Grusgången utmed östmuren samt en parallell gång mitt för kyrkans sydport avdelas genom vardera två stentrappor.
Kyrkogårdens gravkvarter är huvudsakligen belägna söder och öster om kyrkan. Flera gravvårdar innehåller grus med stenramar, järnstaket eller järnkedjor. Det finns även monumentala stenar, järnkors mm från 1800-talet. Bland annat finns gravvårdar över Carl Siggesson Rosenduva (landshövding i Skaraborg 1636-48) och författarinnan Sofie von Knorring. Närheten till Axevalla hed speglas genom flera militärgravar.