Stäng fönster Tanum kn, LURS KYRKA 1:1 LURS KYRKA

Beskrivning
LURS KYRKA ligger på norra delen av kyrkogården, på en terrassering inom kyrkogården, med stödmur åt söder. En trappa i stödmuren ligger i linje med kyrkans sydportal. Terrassen omgärdas tillsammans med övriga kyrkogården av en kallmurad skalmur av tuktad granit, med ingångar i norr, öster och väster, öppnade med dubbla järngrindar i svart järnsmide. En ytterligare ingång i norr i anslutning till ett bårhus öppnades 1969. Längs kyrkogårdsmuren växer en del alm och ask samt några oxelträd, vid terrasskanten mot kyrkan ett par buskar.

Grusade och delvis asfalterade gångar i enkelt rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. På grund av det tunna jordlagret på kyrkogårdens östsida finns här inga gravar, vilka i stället ligger söder och sydväst om kyrkobyggnaden. I huvudsak ligger gravrätterna ordnade symmetriskt i rader och orienterade med fotändan åt öster. Inom vissa kvarter, främst i västra delen, har många av gravarna ram, och här finns också en del höga och halvhöga vårdar. Några äldre vårdar står uppställda nordost om kyrkan.

Kyrkogården i Lur har anor från medeltiden, och den gamla kyrkan som revs kring år 1860 låg strax nedanför eller sydväst om den nuvarande.

Norr om kyrkogården ligger ett BÅRHUS med tegelstomme nordväst om kyrkomuren. Spritputsade väggar, avfärgade i vitt, rektangulär kopparklädd dubbeldörr under svart kors, tak under eternittegel. Byggt i början av 1960-talet. Invid detta ligger ett förråd och en ekonomibyggnad med personalutrymmen, förråd etc. Modern.

EN YNGRE KYRKOGÅRD ligger någon kilometer väster om kyrkplatsen, från 1929-30. Den är omgärdad av en tuktad granitmur åt söder, med ingång genom dubbla smidesgrindar mellan grindstolpar av granit. I övrigt av en tuktad granhäck, utmed vilken växer tuktade lindar och oxlar. Gräskvarter mellan grusgångar, låga gravstenar med grusfyllda stenrammar. Belagd endast i norra delen. Högst i sluttningen åt öster finns en häckinramad ceremoniplats.