Stäng fönster Mjölby kn, KUMLA KYRKA 1:1 KUMLA KYRKA

Beskrivning
Kumla är en medeltida socken belägen slätten söder om Tåkern. Såväl socknen som kyrkan hör till länets storleksmässigt minsta. Kyrkan som byggdes i slutet av 1100-talet, har till det yttre en tydlig romansk karaktär med branta, spånklädda takfall och vita, slätputsade fasader utan markerad sockel. Den uppfördes av kalksten med rektangulärt långhus och absidkor. Tornet tillkom under senmedeltid och sakristian vid 1600-talets slut. Tornets övre delar revs dock under förra hälften av 1800-talet och endast vapenhuset behölls. Kyrkorummets planform och skala är utpräglat romansk, men präglas i övrigt av en inredning tillkommen framförallt under 1800-talet. Till den ursprungliga inredningen hör den bevarade takstolen samt absidens rikt ornerade piscina. En klockbod från 1807, och en intilliggande fd skola från 1924 utgör tillsammans med kyrkan och kyrkogården en kulturhistoriskt intressant kyrkomiljö.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omges av en halvmur av gråsten som enligt uppgift är uppbyggd av sten från det nedtagna tornet. Dekorativt utformade järnsmidesgrindar finns i ingångarna i väster och norr. På kyrkans norra sida finns en klockbod från 1807 med spånklätt tälttak och faluröd locklistpanel. Ljudluckor och dörr är svartmålade. På fotografier från 1940-talet kan man se att klockboden tidigare var vitmålad. Lillklockan är gjuten av Jöns Magnus Fries 1773 och omgjuten 1818, medan storklockan sägs vara gjuten på 1500-talet och omgjuten 1741, troligen av Magnus Hultman.

Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.