Stäng fönster Munkedal kn, BÄRFENDALS KYRKA 1:1 M.FL. BÄRFENDALS KYRKA

Beskrivning
BÄRFENDALS KYRKA ligger i norra delen av kyrkogårdens äldre del, som ligger på toppen av en höjd mitt i dalgången. Enstaka gravar öster om kyrkan, merparten ligger i söder. Kyrkogården är i norr, öster och söder omgärdad av en kallmurad gråstensmur, som i söder övergår till att vara stödmur. I och utanför muren växer en syrenhäck. I väster öppnar sig den äldre delen av kyrkogården mot de yngre delarna. Ingång finns i norr, genom svarta smidesgrindar mellan grindstolpar av sten. Grusade gångar runt kyrkan, och gräsbevuxna gravkvarter. Gravarna ligger tätt, och flera har ram. Ett område i sydöst nyttjas inte för begravningar eftersom jorden är för grund, en minneslund har diskuterats här. Denna äldre del har kontinuitet sedan 1100-talet. Den fylldes på med jord åt söder 1875, och åt väster (även längst i söder) 1910. På denna den äldsta delen av kyrkogården står också två resta stenar, en strax söder om kyrkväggen och en lägre längre söderut. En äldre gravvård i form av ett kistlock i sten, från 1831,ligger öster om kyrkan.
Kyrkogårdens YNGRE DEL, från 1940, ligger avsevärt lägre än den äldre delen, och från den yngre leder en stentrappa upp mot kyrkporten. I slänten mellan den äldre och yngre delen ligger gravplatser i två terrasseringar, med gräsbevuxna slänter emellan. Den yngre delen är planerad med grusade gångar i rutnätssystem och gräsbevuxna kvarter. Gravarna har låga gravvårdar, medan flera av gravplatserna i terrasseringarna har ramar och en del halvhöga vårdar. Ingång till yngre delen genom en svart smidesgrind mellan stenstolpar. En stenmur avgränsar mot vägen längs östsidan, i övrigt omgärdad av staket, och med uppvuxna lövträd runt om. YNGSTA DELEN längst i väster är från 1980-talet.

Ett mindre timrat UTHUS ligger vid grusplanen norr om kyrkan. Byggnaden är klädd med rödfärgad panel och har ett sadeltak täckt med tegel. Åldern oklar, men byggnaden är av äldre datum. Nyttjas som förråd. Utedass tillbyggt vid gaveln. Innan kyrktornet byggdes stod en klockstapel på kyrkogården, sannolikt på kullen söder om koret, äldsta belägg från 1670, en ny byggdes 1707, sannolikt riven 1866-68.