Stäng fönster Strängnäs kn, HÄRADS KYRKBY 2:19 M.FL. HÄRADS KYRKA

Beskrivning
Härads kyrka omges av en kyrkogård som inramas av naturstensmurar på alla sidor. Kyrkogårdsmurens norrsida går i liv med norra korsarmens norrgavel. Innanför kyrkogårdsmuren i väster, nordväst och sydväst löper en trädkrans av stora träd, framförallt lind. Utmed norra muren förutom i dess västra del löper en häck i samma höjd som muren. Östra muren döljs helt av en högt uppvuxen häck.
Till kyrkogården leder fem ingångar. I den norra muren finns två stigluckor, öster respektive väster om kyrkan. Stigluckorna som uppfördes 1775 är putsade och avfärgade lika kyrkan och har trägrindar samt takspån i samma utförande som på kyrktaken. Ingången i väster har enkla järnstolpar och dubbelgrind av enkelt järnsmide. Den södra muren har två öppningar utan grindar, den ena mitt för vapenhuset och den andra mitt för den östra stigluckan.
Kyrkogårdens gravkvarter är gräsbevuxna och avgränsas av grusgångar. Gravarna är i huvudsak orienterade o öst-västlig riktning.
Sydväst om kyrkan finns gravkvarter med långa rygghäckar.
En minneslund ligger utanför södra bogårdsmuren.

Öster om kyrkan står en inklädd klockstapel från 1685. Klockstapeln har fyra kraftiga hörnstolpar och en klenare stolpe på varje sida. Mellan stolparna är klockstapeln inklädd med lockpanel. Den inklädda delen slutar ca 1,5 meter under takfoten vilket bildar ljudöppningar. Taket är ett spånklätt pyramidtak med utsvängd takfot. Spånorna har konkava nederdelar.

Topografiska arkivet, Sörmlands museum.
Redelius, G. Härads kyrka, 1994