Stäng fönster Heby kn, KYRKAN 1 VÄSTERLÖVSTA KYRKA

Beskrivning
Västerlövsta kyrka är en senmedeltida salkyrka med sidokapell och sakristia i norr samt vapenhus i söder och torn i väster.

Kyrkogården är tydligt uppdelad mellan en gammal och en ny del. Den gamla kyrkogården ligger uppe på den markanta höjd som kyrkan är belägen på. Den nya kyrkogården, som invigdes 1958, breder ut sig väster om och nedanför gamla kyrkogården, på gammal åkermark. Den gamla kyrkogården omgärdas av en kallmurad gråstensmur som består av avlånga, horisontella grovhuggna stenblock. Muren bildar en stödmur för den högre belägna marken innanför muren. Kyrkogården omges även av en krans av stora lövträd. Från huvudentrén rakt söder om vapenhuset leder en rak grusgång kantad av en allé av lövträd upp till vapenhuset. Entrén är försedd med huggna grindstolpar i granit samt järngrindar. Den gamla kyrkogården har sin största utbredning norr om kyrkan. Kyrkogårdsgångarna är grustäckta och gravkvarteren till största delen grästäckta. Ett stort antal äldre gravar från decennierna kring sekelskiftet 1900 finns bevarade både norr och söder om kyrkan. Många av dem är grusgravar med stenram samt försedda med stora, påkostade gravvårdar. I nordvästra hörnet av kyrkogården finns industrimannen Axel Rosenlunds grav. Axel Rosenlund (död 1920) var en av det nygrundade samhället Heby viktigaste industriidkare som bl.a. grundade det stora tegelbruket Olsson & Rosenlund. Närmast norr om kyrkan står en rad ålderdomliga gravstenar, bl.a. en kalkstensvård i empirstil över brukspatronen Jean Fredric Bedoires grav. Han dog 1830 och var ägare till Molnebo bruk.

Nya kyrkogården omges av en häck och har en strikt indelning med raka gångar och rätvinkliga gravkvarter åtskilda av lägre häckar. En minneslund är anlagd i sluttningen upp mot gamla kyrkogården. Den nya kyrkogården har entréer med murade grindstolpar av grovhuggen granit samt smidesgrindar. Diskret inplacerat i sluttningen upp mot gamla kyrkogården, nära minneslunden, ligger ett bisättningsrum och begravningskapell uppfört i 1950-talsmodernistisk stil med slätputsade fasader och koppartak. Det tillkom sannolikt samtidigt med nya kyrkogården 1958.