Stäng fönster Landskrona kn, VADENSJÖ 35:1 VADENSJÖ KYRKA

Beskrivning
Den äldst bevarade kartan, där Vadensjö kyrka finns redovisad, är en geometrisk avmätning från 1706. Den rektangulära, omgärdade kyrkogården ligger i byns sydöstra del, kringgärdad av den gemensamma allmänningen, små gårdar och mot norr
en sjö. 1830 byggs en ny kyrkogårdsmur, som 1848 kompletteras med två portar och en smidesgrind i samband med Brunius ombyggnad av kyrkan. Det nuvarande gjutjärnsstaketet sätts upp i mitten på 1870-talet. 1884 omplaneras kyrkogården enligt tidens ideal, så att den får kvartersindelning, symmetriska gångar och mer påkostade gravvårdar. 1908 utvidgas kyrkogården söderut med två kvarter.

Beskrivning
Hela kyrkogården omges av en plattavtäckt, cementfogad gråstensmur, på vilken står ett svartmålat gjutjärnsstaket. Framför tornet finns ett grindparti med breda dubbelgrindar ut mot parkeringen och grusplanen i väster, där både sockenstugan och den gamla skolan är belägna. Runt hela kyrkogården löper en trädkrans av lindar. Kyrkogården är uppbyggd av sex stycken rektangulära, buxbomsinramade kvarter, samtliga likt kyrkan omgärdade av singelgångar. De enskilda gravplatserna är grus-täckta och omgärdade av buxbom, även de många vakanta platser som finns framför allt i den utvidgade delen mot söder. Vissa vårdar har egen växtlighet av städsegröna växter och perenner. Förutom trädkransen saknas högre växtlighet.

Den övervägande delen av gravmaterialet kommer från tiden kring förra sekelskiftet då Vadensjö var som störst. Gravmaterialet från denna period är tidstypiskt varierat. Om det spirande stationsssamhället minner vårdarnas många olika titlar, däribland folkskollärare, smedmästare, skomakare, lantbrevbärare och lantbrukare. Närheten till industristaden Landskronas raffinaderier, verkstäder, järnväg och sjöfart märks i titlar som sjökapten och vagnmakare, men även i sentida gravar t.ex. Klaus Herbert von Bismarcks. Klaus, en släkting till Järnkanslern, var under 1930- och 40-talen engagerad i ledningen för Landsverk, som tillverkat bl.a. grävmaskiner och järnvägsvagnar och under mellankrigstiden materiel åt tyska vapenindustrin. Av byhistoriskt intresse är även lantbrukare Nils Perssons grav. Han var riksdagsman för Lantmannapartiet, en föregångare till dagens Moderaterna. Han blev Sverigekänd genom en motion angående skatt på ungkarlar, vilket ledde till att han karikerades i landets skämttidningar under namnet ”Ungkarlskatten”, omgiven av massvis med kvinnor.

Byggnader på kyrkogården
Förutom kyrkan finns inga andra byggnader på kyrkogården. Bystugan och den f.d. skolan väster om kyrkogården är beskrivna under ”Kyrkomiljön”.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast) opublicerad 2012
Skånska kyrkor, Skånes hembygdsförbunds årsbok 1997, Arlöv, 1997.