Stäng fönster Hudiksvall kn, BJURÅKERS KYRKBY 16:1 BJURÅKERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården var i början av 1700-talet försedd med en s.k. bogårdsmur med trätak och tre murade stigportar. I och med ett antal utvidgningar av kyrkogården revs denna mur och 1830 uppges större delen av bogårdsmuren vara riven. Runt kyrkan planterades istället popplar. Till kyrkobyggnadens 100-årsjubileum 1850 uppsattes sex stenpelare med järngrindar för att markera ingångarna till kyrkogården. I samband med 1930-talets restaurering av kyrkan utvidgades kyrkogården norrut och tre nya stentrappor anlades och nya järnstaket tillverkades. Under 1950-talets slut genomfördes nästa utvidgning mot öster. Detta område genomgick omfattande arbeten under perioden 1993-95, då området dränerades och nya gravkvarter anlades. I samband med detta anlades även en minneslund som invigdes 1995. Väster om kyrkan står en granitskulptur föreställande Kristus som tillverkades och skänktes till kyrkan 1967 av en stenhuggare i församlingen.

Kyrkogården omger idag kyrkobyggnaden på alla sidor och den avgränsas av järnstaket på de äldre delarna. Växtligheten består främst av lövträd, huvudsakligen björk som planterats längs järnstaketet samt häckar. En allé leder från väster till de nyare delarna av kyrkogården i öster. Kyrkogården är gräsklädd och ett antal grusgångar löper genom densamma.

På kyrkogården finns ett antal äldre större familjegravar med höga, främst stående gravstenar. Ett antal gravstenar omgavs tidigare av stenramar och/eller gjutjärnstaket, men av dessa återstår endast fem omgärdningar. Flertalet gravvårdar är stående och av sten, men här finns även ett antal äldre gjutjärnskors samt tiotalet träkors, varav flertalet är vitmålade. Söder om klockstapeln finns en rad med äldre gravstenar, som församlingen valt att bevara, vilka ställts upp sekundärt på denna plats.

Klockstapeln är placerad sydväst om kyrkobyggnaden i anslutning till den s.k. Likvallen väster om kyrkan. Byggnaden uppfördes 1741 under ledning av byggmästare Magnus Granlund och den ersatte en äldre klockstapel från 1640. Klockstapeln har kvadratisk bottenplan, väggar och takfall klädda av svarttjärad spån och byggnaden kröns av en hög tuppförsedd spira. Stapeln har en sluten och ålderdomlig karaktär, till skillnad från de många åttsidiga klockstaplar som kom att uppföras runt om i landskapet under 1750-talet. En vinklad trätrappa leder upp till klockvåningen där två gjutna klockor kan beskådas.

Nordost om kyrkobyggnaden, utanför kyrkogårdsstaketet finns en rektangulär träbyggnad, som är ritad av arkitekt Lars Israel Wahlman. Denna byggnad användes tidigare som bårhus, men fungerar idag som redskaps- och förrådshus för kyrkogårdsförvaltningen. Tidigare fanns två luckor ned till rummen i källaren där kistorna förvarades, men dessa luckor göts igen för några år sedan. Byggnaden är klädd med ljust målad träpanel och har ett valmat svarttjärat spåntak.

På kyrkoanläggningens nordvästra sida ligger ett gravkapell som ritades av Sven Ivar Lind och invigdes 1959. Byggnaden har rektangulär form och pulpettak. Väggarna är vitputsade och försedda med smala fönster. Gravkapellet inrymmer ett stort rum där jordfästningar kan hållas samt kylrum. Interiören och exteriören är i stort sett oförändrad sedan byggnaden uppfördes.