Stäng fönster Halmstad kn, GETINGE 3:81 GETINGE KYRKA

Getinge kyrka är belägen i sydöstra delen av byn och omges av en kyrkogård.
Kyrkogården har utökats i flera etapper. Den äldsta delen i närmaste anslutning till kyrkan ramas in genom trädrader av alm i V, N och S (i Ö har de tagits bort pga almsjukan). Därtill av en kyrkogårdsmur med tre smidesgrindar, två st i V och en st i Ö. De förnäma kyrkogårdsgrindarna är från 1693 och har tillverkats i Göteborg av Mäster Casper Müller. De har ursprungligen tillhört Christine kyrka i Göteborg.

Huvudentrén i väster har höga naturstensstolpar med blomsterkrukor av järn och en utsmyckad grind av smide. Framför denna finns en asfalterad parkeringsplats. I nordväst återfinns ett bisättningsrum uppfört på 1930-talet av natursten med grästäckt tak och en pardörr av trä. Muren som kringgärdar kyrkan är av natursten med en överliggande slät sten. En grusad gång leder upp till kyrkan och runt om denna. Sidogångar Finns i N och S.

Vissa av gravvårdarna har naturstenskarm och grusfyllnader och inramas av smidesstaket. Dessa är lagda från N - S. I nordväst återfinns en stor gravvård tillhörande Mostorps slott, Ludvig von Segebaden. Denna är av natursten med kors samt högt smidesstaket med grind. I N finns även en stor gravsten som tillhör en av de kända karolinerna, Överst Löjtnant Philip Johan Stralenberg med familj. Stralenberg deltog i slaget vid Poltava.

Något söder om huvudentrén finns ytterligare en utsmyckad smidesgrind. Innanför denna finns en rak grusad gång med stenmurar på båda sidor. Denna har tidigare varit en gammal landsväg. I anslutning till denna, i söder, ligger en kyrkogårdsdel med klippta häckar, gravvårdar och grusade gångar som tillkom på 30-talet.

Norr om kyrkobyggnaden ligger det gamla pumphuset klätt med vitmålade locklistpanel. Tidigare fanns utedass i huset. Idag används det som ekonomibyggnad.

Öster om kyrkan går en bred grusad gång från S-N och en gammal likvagnsbod står vid västra sidan om denna. Byggnaden är klädd med vitmålad locklistpanel och används idag som förråd.

Öster om likvagnsboden återfinns en lummig park med spår av en äldre vägsträckning, höga träd, buskar och växter. Norr om denna ligger en minneslund som tillkom 1999. Minneslunden är täckt av gräs och har ett minneskors av sten. Lunden omgärdas av en gatstensbelagd gång med utplacerade bänkar.

Ytterligare norr härom återfinns den nya kyrkogården som anlades år 2000. Genom denna del rinner en liten bäck med träbro. Öster om bron finns en modern, större ekonomibyggnad med rödmålad locklistpanel.

Söder om parken finns en kyrkogårdsdel med urnor. I söder ligger också församlingshemmet (tidigare kyrkskola) uppfört 1881 och sedan utbyggt i etapper. Huset är byggt i vinkel och klätt med rödmålad locklistpanel. Bredvid församlingshemmet ligger en stor bondgård.