Stäng fönster Gotland kn, ROMA KYRKOGÅRDEN 1:1 ROMA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är rektangulär med en utvidgning med minneslund (anlagd 1997) åt nordost. Den består av en äldre del – kring kyrkan – och en nyare del öster därom, tillkommen 1916-17. Den äldre delen av kyrkogården antas ha vidgats åt söder vid något tidigare tillfälle. Marken är gräsbevuxen, och båda kyrkogårdsdelarna omges av kallmurar av kalksten, vilka i söder har formen av terrassmurar, kombinerade med låga häckar. Minneslunden, som inrymmer en liten damm, är på de tre fria sidorna inhägnad med en gärdsgård av gotländsk typ, s.k. bandtun.

Den äldre delen av kyrkogården inramas av en gles krans av höga träd – lönn, lind och ask – med något enstaka solitärträd, medan den nya kyrkogårdsdelen är omgiven av lindar, vilka även omgärdar ett centralt placerat, kalkstensklätt brunnskar. Gravkvarteren på denna del av kyrkogården indelas av låga häckar.
Kyrkogården har fyra ingångar. Huvudingången till den äldre delen av kyrkogården sker från söder genom en grind av smidesjärn, flankerad av murade kalkstensstolpar. En liknande grind finns i sydost mot parkeringen, i nordost och i väster leder öppningar utan grindar. Den i väster för medelst en kalkstenstrappa ned till den lägre liggande prästgårdsparken.

Gångarna är grusbelagda. Gravarna är i huvudsak belägna söder och öster om kyrkan.

På kyrkogården finns förutom kyrkan fyra byggnader: på södra delen av kyrkogården en panelklädd klockstapel inrymmande de tre klockorna från Gammalsvenskby i Ukraina, i norr en kombinerad pann- och personalrumsbyggnad för klockarna, uppmurat av betonghålsten samt i nordost och öster en mindre (f.d. likvagnsbod) resp. en större verkstadsbyggnad av trä för kyrkogårdens behov.

Övriga byggnader på kyrkogården
På kyrkogården finns förutom kyrkan fyra andra byggnader. Norr om kyrkan står en enplans personalbyggnad i sten inrymmande även ett pannrum, det senare förlagt till källarvåningen.

Söder om kyrkobyggnaden står en klockstapel av trä, Svenskbyklockstapeln, med de tre svenskbyklockorna.

På kyrkogården finns även en mindre och en större träbyggnad för förvarings- och verkstadsändamål.